Se video: Ny 3D-skanner afslører hele kroppens indre på sekunder
Kilde: 
26 november 2018

Skanneren EXPLORER har været 13 år undervejs. Nu har skanneren, der kan affotografere hele kroppen på én gang, imidlertid taget sine første billeder, og allerede i juni 2019 kan den være klar til at blive taget i brug på hospitaler.

Det skriver University of California Davis i en pressemeddelelse. Det er her, skanneren er udviklet af et forskerteam bestående af blandt andre biomedicinske ingeniører og radiologer.

EXPLORER kan skanne hele kroppen, med alt hvad dertil hører af væv og organer, på ned til mellem 20 og 30 sekunder. 

Det giver helt nye muligheder for at diagnosticere og spore sygdomme i kroppen, følge virkningen af medicin eller blodgennemstrømningen.

I videoen herunder har forskerne eksempelvis injiceret en form for radiomærket sukker (fluorodeoxyglucose) i en vene i et ben. På få sekunder når stoffet hjertet, hvorfra det bliver distribueret gennem arterierne til kroppens øvrige organer.

(Video: University of California, Davis, United Imaging Healthcare and Zhongshan Hospital, Shanghai)

Efter omkring tre minutter kan man se, at nyrerne udskiller noget af stoffet til blæren, og over tid når det også hjerne og lever.

EXPLORER kombinerer blandt andet to nuværende teknologier i skabelsen af tredimensionelle billeder:

  • PET (positron emission tomography)
  • CT (X-ray computed tomography)

UC Davis skanner kroppen PET CT

Her illustreres forskellen på de hidtidige skannere og EXPLORER. (Illustration: UCDavis)

EXPLORER arbejder 40 gange hurtigere end nuværende PET-skanning, der desuden kun kan fokusere på ét område af kroppen ad gangen.

Alternativt kan man anvende skanneren med en hastighed tilsvarende PET-skanning men til gengæld nedsætte strålingen med 40 gange. EXPLORER's stråling kan dermed udgøre en mindre risiko for menneskers helbred. Særligt for børn, der er særligt sårbare overfor stråling.

(Video: University of California, Davis, United Imaging Healthcare and Zhongshan Hospital, Shanghai)

Forskerne håber, at skanneren vil forbedre undersøgelser af ​​kræft og en lang række andre sygdomme, der forårsager betændelse, infektion samt immunologiske (vedr. immunsystemet) eller metaboliske (vedr. stofskifte) forstyrrelser i kroppen.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.