Se verdens højest hoppende ninjarobots vilde spring

Trods sin beskedne størrelse kan Salto-robotten hoppe højere og bedre end mennesker. Se selv i videoen. (Video: UC Berkeley)

Kilde: 
07 december 2016

Forskere ved University of California, Berkeley har skabt en lille robot med hidtil usete hoppeevner. Robotten er den bedste nogensinde til høje spring, og den når, trods sin lille størrelse, højere springhøjder end mennesker. Det skriver cnet.com

Robotten er døbt Salto, og selvom den kun er godt 25 cm høj, når den strækker sig i fuld længde, kan den på ét hop nå omkring en meter op i luften.  

Den er beskrevet i et nyt studie i tidsskriftet Science Robotics. 

Salto-robottens helt særlige egenskab er dog dens evne til at udøve flere lodrette hop efter hinanden, fuldstændig som en ninja eller legendariske Jackie Chan. Teoretisk set ville robotten - med høje nok vægge at hoppe op ad og uendelig energi - kunne hoppe ud af atmosfæren. 

Den hoppende robots design er baseret på den afrikanske halvabe galagoen, som er en af naturens bedste højdespringere.  

»Dyr, som er bygget specielt til at hoppe, har en slags supersammenkrøbet kropsholdning. Jo længere de bliver i denne stilling, jo mere energi kan de overføre til deres sener, og jo mere energi kan de således få igen til at hoppe. Derfor byggede vi Salto med de samme evner,« siger Duncan Haldane, som er robotforsker ved UC Berkeley og medforfatter på det nye studie, i videoen øverst i artiklen. 

Denne opbygning af Salto-robotten betyder, at den er rekordindehaver af det højest vertikale robothop nogensinde målt, ifølge forfatterne bag det nye studie.

Hoppet defineres som den højde, noget kan nå med ét enkelt hop inden for Jordens tyngdefelt, delt med hyppigheden med hvilken hoppet kan udføres. 

Næste skridt for robotforskerne er at hente inspiration fra sportsgrenen parkour til at skabe en robot, som hurtigt kan nagivere gennem landskabet ved at udvælge de bedst spots til afsæt for sine hop. Håbet er, at en sådan 'parkour-robot' måske kan spille en rolle i eftersøgninger og redningsmissioner, skriver cnet.com.  

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.