Se et møl køre en robotbil ved hjælp af lugtesansen

Med sine duftfølsomme antenner kan møllet opfange en lugt ved målet - og dermed lede robotbilen derhen. (Video: Science Magazine)

Kilde: 
04 januar 2017

Hvis man skal kæde et dyr sammen med eftersøgningsopgaver, der kræver en god lugtesans, såsom jagt efter stoffer, eksplosiver eller ofre for katastrofer, vil de fleste nok tænke på en hund. 

Men nu tyder det på, at hunden var fået konkurrence fra et af insektrigets små dyr.

Det er nemlig lykkedes en gruppe forskere at lade et silkeorme-møl køre en lugtdreven robotbil, skriver sciencemag.org

Resultatet er beskrevet i et studie udgivet i tidsskriftet Visualized Experiments.

Møllet er fasttøjret i et lillebitte cockpit, således at dets ben kan bevæge sig frit henover en bold, der holdes oppe af luft. Ved hjælp af optiske sensorer følger robotbilen boldens bevægelse og kører i samme retning. Med sine duftfølsomme antenner opfanger møllet en lugt placeret ved bilens mål og vil således gå mod denne, hvilket får robotbilen til at køre i samme retning.

Se selv resultatet i videoen øverst i artiklen. 

Ud af syv forsøg med syv forskellige møl-chauffører lykkedes det hver gang insekterne at køre robotbilen hen imod det duftende mål på næsten lige så fin vis som ti andre silkeorme-møl, der kunne gå frit på jorden henimod lugten. 

Forskerne bag forsøget håber, at deres resultater kan hjælpe robotingeniører med bedre at integrere biologisk inspirerede lugtsystemer i deres robotter.

Måske kan robotbilen - og møllenes evne til at genkende lugte - endda forbedres, så møl fremover kan bidrage til eftersøgningsopgaver, der oprindeligt har været varetaget af større dyr.  

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.