Ruslands nye 'vidundervåben' bekymrer ikke forsker: »Ikke noget magisk ved laser«
Faktisk er det ikke anderledes end dét, vi gør i Vesten i dag, fortæller norsk forsker.
Laser våben krig 'vidundervåben' Rusland Yuri Borisov Ukraine Volodymyr Zelenskyj

Den russiske vicepremierminister Yuri Borisov hævdede for nylig, at russiske styrker i Ukraine har brugt ny laservåbenteknologi til at ødelægge en ukrainsk drone. (Foto: Wikimedia / CC BY 4.0)

Den russiske vicepremierminister Yuri Borisov hævdede for nylig, at russiske styrker i Ukraine har brugt ny laservåbenteknologi til at ødelægge en ukrainsk drone. (Foto: Wikimedia / CC BY 4.0)

For nylig kunne Ruslands vicepremierminister, Yuri Borisov, stolt præsentere landets nyeste våbenteknologi, som skal skyde ukrainske droner ned med en kraftig laser, der er blevet navngivet 'Zadria'.

Det nye avancerede 'supervåben' kan på fem kilometers afstand ramme og brænde droner op på blot fem sekunder, hævder Yuri Borisov til Reuters.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj håner imidlertid russernes præsentation af våbnet. 

Han sammenligner ifølge Washington Post den russiske udmelding med den måde, Nazityskland præsenterede sit 'wunderwaffe', altså overdrevne vidundervåben, da Anden Verdenskrig lakkede mod enden.

»Selvom fem kilometer muligvis er på grænsen til en overdrivelse, er det, russerne beskriver, ikke urealistisk. De beskriver ikke andet end det, Vesten gør i dag,« siger Espen Lippert.

Bruges på billige droner

»Der er egentlig ikke noget magisk ved laser,« siger Espen Lippert til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

Han er chefforsker ved Forsvarets Forskningsinstitut i Oslo og leder deres laserforskning.

Da Yuri Borisov præsenterede de russiske laservåben, talte han om, at de blev brugt på droner. Der er en god forklaring på dette fokus.

»De fleste droner, der flyver rundt på slagmarken nu, er relativt billige at producere. At skyde billige droner ned med dyre missiler giver ikke mening i længden,« forklarer Espen Lippert.

»Laser er derimod meget billig i brug. Her betaler man kun for den strøm, der går til at skyde med, og det er rimeligt, når man sammenligner,« siger han.

Laservåbenes forte er, at de ikke koster meget at affyre. Det er den største fordel i en dronekrig, ifølge Espen Lippert.

»Det, og at det er meget præcist. Alt, hvad man kan se, kan man ramme,« siger han.

Ingen dødsstråle

Yuri Borisov beskriver, at de russiske laseres 'termiske ødelæggelse' af de droner, de sigter efter. De 'brænder op', sagde han ifølge Reuters til russiske statsmedier.

»Dronerne er sårbare systemer, hvis man bare laver et lille hul et velvalgt sted, så bliver de sat ud af spil,« forklarer Espen Lippert.

Laser våben krig 'vidundervåben' Rusland Yuri Borisov Ukraine Volodymyr Zelenskyj

Den russiske vicepremierminister, Yuri Borisov. (Foto: Wikimedia/CC BY 4.0)

Laservåbnene er ikke så kraftige, som man kunne frygte. De er nok heller ikke brugbare mod mennesker.

»Laser er ikke særlig effektiv mod mennesker. Konventionelle våben er stadig mere effektive mod konventionelle mål i krig,« siger Espen Lippert.

Det er altså stadig kugler og bomber, der virker bedst mod menneskelige mål.

»De systemer, man ser i brug i dag, er stort set kun beregnet til at skyde droner ned. Hvis man for eksempel vil beskytte et særligt mål mod droneangreb, er laseren meget effektiv,« siger Espen Lippert.

Propaganda, mener Ukraine

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj mener, at russerne forsøger at opfinde et 'vidundervåben' for at overbevise omverden om, at de ikke er fuldstændig besejret.

»Derfor ser vi nu, i den tredje måned af en fuldskala krig, at Rusland forsøger at finde sit 'vidundervåben'. Det viser tydeligt, at invasionen er en komplet katastrofe,« sagde han i en videotale ifølge BBC.

»Zelensky har ret - det er ikke et vidundervåben,« siger Uzi Rubin ved Jerusalem Institute for Strategy and Security til BBC.

»Det her er ikke som Star Wars, hvor de bare peger laservåbnet mod skurken og trykker på en knap, så eksploderer han. I virkeligheden er det mere som en mikrobølgeovn,« siger han.

»Man skal pege den mod målet og så vente lidt, indtil den bliver varm, og målet er ødelagt,« siger Uzi Rubin.

Har ikke set laser

Udover at 'Zadria' tilsyneladende ikke er et mirakelvåben, er der heller ikke troværdige rapporteringer om, at laser rent faktisk er blevet taget i brug i Ukraine.

»Der er ingen rapporteringer, der fortæller os, at lasere er i brug i Ukraine,« siger en ansat i det amerikanske forsvarsministerium til BBC.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk