Paella på (rum)farten: Kokke skubber grænserne for, hvad vi kommer til at spise i rummet
paella i rummet

En paella, som den normalt ser ud. En rum-venlig version har nu fået sin førte tur til Den Internationale Rumstation. (Foto: Shutterstock) 

En paella, som den normalt ser ud. En rum-venlig version har nu fået sin førte tur til Den Internationale Rumstation. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
20 april 2022

Da en SpaceX-raket tidligere på måneden ankom til Den Internationale Rumstation, var det første gang nogensinde, at flere af de medrejsende selv havde betalt for turen. 

Turen, der var den første private rummission, var banebrydende i mere end en forstand - det var nemlig også første gang, at en omgang paella blev sendt i kredsløb.

Det skriver The Guardian. 

Hos manden bag risretten, michelin-kokken José Andrés, var begejstringen stor:

»Astronauter fra forskellige lande og nationaliteter og baggrunde - og de skal alle spise - på samme tid - paella Valenciana. Og det gør mig så stolt,« skrev han på sociale medier, ifølge The Guardian. 

Paellaen er den seneste i rækken af madretter, som topkokke verden over har forsøgt at sende ud på rumfart med henblik på at skubbe grænserne for, hvad der kan spises i rummet.

Maden, der transporteres med, skal gerne veje og fylde så lidt som muligt, og derfor er det som oftest også dehydrerede madretter, astronauterne må nøjes med. 

Nytænkningen er derfor ikke uden udfordringer, og ifølge mediet blev der blandt andet brugt over et år på at greje, hvordan man fik den perfekte paella sendt ud i rummet. 

Den spanske stjernekok Andoni Luis Aduriz har også været en del af mad-eksperimenterne. Med udsigten til kommercialiseringen af rumrejser vil feltet blive udforsket bredt i de kommende år, forudser han. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.