Olieindvinding i Nordsøen stopper, men olieforskningen på DTU fortsætter
»Jeg synes ikke, det giver mening at forske i effektivisering af en produktion, som man skal holde op med,« siger professor.

Der bliver ikke mulighed for at afsøge Nordsøen for flere olie- og gasresevoirer, og udvindingen af de fossile brændsler i Nordsøen stopper helt i 2050, har Folketinget besluttet. (Foto: Shutterstock)

Der bliver ikke mulighed for at afsøge Nordsøen for flere olie- og gasresevoirer, og udvindingen af de fossile brændsler i Nordsøen stopper helt i 2050, har Folketinget besluttet. (Foto: Shutterstock)

Folketinget har besluttet, at der ikke skal gives nye tilladelser til at lede efter olie og naturgas i Nordsøen. De eksisterende boringer kan fortsætte frem til 2050. Derefter slutter det danske olieeventyr i Nordsøen.

På DTU's Center for Olie og Gas sidder forskerne ellers lige nu og undersøger, hvordan man mere sikkert og effektivt kan hive olie ud af den kalkholdige havbund i den danske del af Nordsøen.

Skal de blive ved med det, selvom Danmark har planer om at lukke for oliehanerne?

»Ja,« siger Malene Rod Vest, der er programdirektør på DTU’s Center for Olie og Gas.

»Der er jo stadig 30 år til 2050, og i den tid giver det stadig mening at forbedre indvindingen af olie og gas,« siger hun til Videnskab.dk.

Centerets forskning er finansieret af en milliardbevilling fra den statslige Nordsøfond og de internationale olie- og gasselskaber Total og Noreco. Bevillingen udløber i 2024.

»Vi har fået mandat til at lave denne her forskning, og vi har et videnskabeligt rammeværk, som vi arbejder inden for. Så vi kan ikke pludselig bare skifte forskningsfelt,« siger Malene Rod Vest.

Mere effektiv olieproduktion

Omdrejningspunktet for forskningen på centeret er indvinding af olie fra den danske del af nordsøen, hvor en kalkholdig undergrund giver nogle helt særlige udfordringer.

Der forskes i forbedring af indvindings-udstyret, i boremetoder og i sikkerhed.

Det betyder blandt andet, at indvindingen af olien i den danske Nordsø er meget effektiv. Dermed udleder selve produktionen mindre CO2, end hvis den var mindre effektiv.

»Mere effektiv udvinding mindsker klimaaftrykket fra olieproduktionen, og det er der jo stadig brug for frem til 2050,« siger Malene Rod Vest.

Ifølge professor på Institut for Fødevare- og Ressouceøkonomi på Københavns Universitet Lars Gårn Hansen giver det rent økonomisk god mening fortsat at effektivisere udvindingen:

»Indvindingen fortsætter jo i 30 år, så rent økonomisk giver det jo mening at fortsætte effektiviseringen. Så kan man diskutere, om staten skal finansiere forskning, som vil øge olieudvindingen,« siger han.

Forskere: Billigere olie giver mere CO2

Men selv om DTU-forskerne har formået at effektivisere produktionen, så vil det samlede billede stadig være, at man står med en øget udledning af CO2 i atmosfæren.

Når produktionen bliver billigere og mere effektiv, så bliver der produceret mere olie og gas. Det får prisen til at falde, og i sidste ende vil forbruget af de fossile brændstoffer stige, fordi det er billigt.

Det har forskere tidligere vurderet i artiklen 'Forskere: Dansk Olieforskning fører til øgede globale CO2-udledninger'.

Professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitets Institut for Planlægning udtalte blandt andet i artiklen.

»Denne type forskning er i strid med de målsætninger, som verdens lande, herunder Danmark, har forpligtet sig til at nå i Paris-aftalen. Vi ved, at mængden af olie og gas, som allerede er fundet og kan bores op i dag, langt overstiger mængden, der må forbruges, hvis vi skal holde den globale opvarmning i ave. Derfor giver det ingen mening at forske i at forøge den samlede mængde i Nordsøen eller andre steder.«

Det mener han stadig og måske endda i endnu højere grad, nu hvor indvindingen skal lukke:

»Nu giver det jo bare endnu mindre mening at forske i mere effektiv olie- og gasproduktion. Det er rigtigt, at der er 30 år tilbage, men det ændrer jo ikke på, at vi har brug for at bruge mindre olie og gas - ikke mere,« siger Brian Vad Matthiesen.

»Jeg synes ikke, det giver mening at forske i effektivisering af en produktion, som man skal holde op med,« understreger han.

Lars Gårn Hansen er enig i, at billigere og mere effektiv indvinding vil øge udbuddet, og dermed mængden af olie og gas, som afbrændes og udleder CO2.

»Så det smarte ville være, at man lagde en skat på olie- og gasindvindingen, i takt med at den effektiviseres. Så man både fik effektiviseringen og besparelserne ved produktionen, men uden at producenterne tjener flere penge på det. Så vil man nemlig undgå et større udbud, og samtidig ville skatteindtægterne til gengæld stige,« siger han.

Debatten om olieforskningen

Videnskab.dk har tidligere afdækket omfanget af olieforskningen i Danmark i serien 'Den sorte forskning', hvor en række kilder problematiserer forskningen i et klimaperspektiv.

Serien omfatter artiklerne:

Overvej andre forskningsområder

Efter Brian Vad Mathiesens mening burde DTU så vidt muligt stoppe forskningen i olie- og gasindvinding.

»Man kunne jo gå til de fonde, der finansierer olieforskningscenteret og forhøre sig om muligheden for at bruge midlerne på anden forskning - for eksempel vedvarende energi. Men de kompetencer har forskerne på det nuværende center formentlig ikke. Så de vil jo blive arbejdsløse,« siger han.

Han mener, at olie- og gascenteret på DTU bør fokusere de næste fire års forskning på afvikling i stedet for effektivisering.

»Jeg vil foreslå, at man fokuserer på, hvordan man laver en miljømæssigt forsvarlig lukning af de nuværende olie og gasboringer. Det er en stor udfordring, at der bliver ved med at sive naturgas ud af de her boringer,« siger han.

Netop forskning i afvikling er man faktisk netop i gang med på centret, fortæller Malene Rod Vest.

»Vi er ved at kortlægge den eksisterende viden om muligheder for CO2 lagring i udtømte oliereservoirer. Det er noget, vi godt vil forske i,« siger hun.

Den viden, man har udviklet på centeret om undergrunden i Nordsøen, er et godt udgangspunkt for forskningen i lagring af CO2 i undergrunden.

Centeret har desuden startet to forskningsprogrammer op. Det ene handler om nedlukning af oliebrønde. Det andet handler om håndtering af spildevand, hvor målet er at undgå udledning af skadelige partikler fra olie og gasproduktionen.

Det betyder, at fra næste år vil 25 procent af forskningsprogrammerne på centeret have fokus på lukning af brønde og miljørelaterede spørgsmål.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk