Nyt studie: Hedebølger udfordrer flyrejser i fremtiden
Kilde: 
14 juli 2017

I øjeblikket er der ulideligt varmt i sydeuropa med temperaturer på op til 50 grader.

De mange bølger af varmt vejr er ikke bare ubehagelige for befolkningen, men kan også komme til at gøre det sværere at flyve på ferie i fremtiden.

Det konkluderer et nyt studie, som forskere på Columbia University i New York står bag.

Forskerne har brugt klimamodeller til at forudsige temperaturene ved 19 særligt travle lufthavne rundt omkring i verden i perioden 2060 og 2080, skriver sciencemag.org.  

Ifølge forskerne vil vi i højere grad opleve globale temperaturstigninger i dette århundrede. Når luften bliver varmere vil tætheden i luften falde, hvilket kommer til at have betydning for den opdrift, som luften kan skabe.

Mindre opdrift betyder, at en flyvemaskine kan bære mindre vægt. Ligesom det betyder, at især tunge fly har brug for en længere landingsbane i varmere vejr. Det kan lede til forsinkelser eller i sidste ende aflysninger af fly.

Det fik man et udmærket eksempel på under den ekstreme hedebølge i Phoenix i juni måned i år. Der oplevede man temperaturer på op til 48 grader, hvilket skabte op til 40 flyaflysninger nogle dage.

I store lufthavne som La Guardia i New York og Dubai International Airport i de Forenede Arabiske Emirater, hvor luften i forvejen ikke er særlig tæt, bruger man allerede vægtrestriktioner på varmere dage, og ifølge forskerne kommer de i stigende grad til skulle gøre brug disse.

I andre store lufthavne som John F. Kennedy i New York, Heathrow i London og Charles de Gaulle i Paris, kommer forandringerne til at have minimal effekt, da lufthavnene er placeret i forholdsvist tempererede områder, har lange landingsbaner og en høj lufttæthed, skriver forskerne.

På verdensplan kan hedebølger dog skabe en stigning af tvungne vægtrestriktioner på fly på op til fire procent eller mere, vurderer forskerne.

Artiklen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift ‘Climate Change’, der siden 1977 har udgivet videnskabelige artikler om klimaforandringer.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.