Nyt plaster holder øje med dit blodtryk, blodsukker og promille
Et nyt, blødt plaster, der klistres på kroppen, kan overvåge din sundhed. »Spændende opfindelse, der kan virke motiverende,« siger norsk neurokirurg.
Plaster måling overvågning blodsukker laktat slagtilfælde diabetes sukkersyge medicin kontrol styre innovation udvikling opfindelse

Det nye højteknologiske plaster kan holde øje blodtrykket og kontrollere, om forhøjet blodtryk skyldes indtag af alkohol eller koffein. (Foto: University of California San Diego)

Det nye højteknologiske plaster kan holde øje blodtrykket og kontrollere, om forhøjet blodtryk skyldes indtag af alkohol eller koffein. (Foto: University of California San Diego)

Nu kan 'Big Brother' ikke bare se, hvad du foretager dig, men også overvåge, hvad der sker inde i din krop, gennem et smart plaster.

Det nye, højteknologiske plaster er fladt, blødt og elastisk. Det klistres fast på kroppen og holder løbende øje med blodtryk, hjerterytme og blodsukkerniveauet.

Det lille måleudstyr er udviklet af ingeniører ved University of California San Diego, og opfindelsen er tilsyneladende den første bærbare anordning, som foretager målinger af hjerterytme og en række biokemiske niveauer i kroppen på samme tid.

»Det bærbare måleinstrument kan blive til stor gavn for personer med for højt blodtryk eller diabetes, som hele tiden skal holde øje med deres lidelse,« fortæller nanoingeniør Lu Yin i en pressemeddelse.

Han er ph.d.-studerende ved UC San Diego og én af forfatterne bag en nylig videnskabelig artikel om det nye teknologiske plaster i tidsskriftet Nature Biomedical Engineering.

Nyttig ved underliggende sygdom

Plasteret kan desuden potentielt hjælpe patienter med underliggende lidelser, fordi de har større risiko for at blive alvorligt syge med COVID-19. Dertil kommer, at plasteret kan måle, hvor meget alkohol og koffein brugeren har i blodet.

Ideen med, at plasteret måler så mange ting på én gang er ifølge opfinderne, at det dermed leverer et mere korrekt billede af, om blodtrykket er problematisk.

»Forestil dig, at du får målt blodtrykket og ser, at det stiger i løbet af dagen. Måske tror du, at der er et eller andet galt. Men den kemiske sensor afslører så, at det skyldes indtag af koffein eller alkohol,« siger nanoingeniør Juliane Sempionatta fra forskerholdet.

Plasteret registrerer, om pludselige stigninger i blodtrykket og hjerterytmen skyldes forskellige stimulerende stoffer.

Spændende opfindelse

Højt blodtryk og ujævn hjerterytme – hjerteflimmer – kan uden behandling føre til hjerteinfrakt (hjerteanfald som følge af en blodprop i hjertet) eller slagtilfælde.

»Det nye plaster er en spændende opfindelse, som kan hjælpe med at måle blodtryk, blodsukker samt niveauet af koffein, alkohol og laktat (mælkesyre, red.),« kommenterer Anne Hege Aamodt, overlæge ved Neuroklinikken, Oslo Universitetshospital til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Anne Hege Aamodt er én af Norges førende eksperter i slagtilfælde. Hun mener dog, at vi med langt enklere virkemidler kan komme meget langt i forebyggelsen af slagtilfælde.

»Det vigtigste i forebyggelsen af slagtilfælde er fortsat de sædvanlige og enkle metoder – blodtryksmåling, regelmæssig motion, tilstrækkelig søvn, sund kost og sund livsstil,« understreger hun.

Men i særlige tilfælde kan en kontinuerlig blodtryksmåling være fordelagtig.

»Det kan være gavnligt, hvis det er svært at kontrollere blodtrykket,« siger hun og tilføjer:

»Desuden kan det måske være lettere for nogle at følge rådene og behandlingen, når de bliver hjulpet på vej af ekstra teknologiske tiltag.« 

Plaster måling overvågning blodsukker laktat slagtilfælde diabetes sukkersyge medicin kontrol styre innovation udvikling opfindelse

Udviklerne mener, at plasteret især kan gavne patientgrupper med underliggende sygdomme i løbet af coronapandemien. (Foto: University of California San Diego)

Diabetes under kontrol

Sukkersygepatienter kan eksempelvis have svært ved at styre deres blodsukkerniveau og holde det stabilt.

Fordi plasteret konstant måler blodsukkerniveauet, bliver patienterne advaret, hvis deres blodsukker er dårligt reguleret, før de selv får mistanke.

Både for højt og for lavt blodsukker kan være farligt. Så er det lettere for dem at regulere blosukkeret ved hjælp af insulin eller ved at spise mere uden at skulle stikke sig i fingeren.

På størrelse med et frimærke

Plasteret, som er fremstillet af plast, består af en blodtrykssensor og to kemiske sensorer: 

  • Én, som måler laktat (mælkesyre), koffein og alkohol i sveden
  • En anden, som måler glukoseniveauet (sukker)

»Det nye er, at vi har samlet dem i en teknologisk platform, som er på størrelse med et frimærke,« siger Joseph Wang, professor i nanoteknologi ved UC San Diego, og medforfatter af artiklen.

Nu kan man indsamle en masse informationer, uden at patienten føler ubehag eller bliver forstyrret i dagligdagen.

»Hver sensor forsyner os med separate billeder af fysiske, kemiske eller elektroniske forandringer. Ved at sammenholde dem får vi et bedre overblik over, hvor der sker indeni kroppen i netop dét øjeblik,« siger nanoingeniør Sheng Xu i pressemeddelelsen.  

Se, hvordan plasteret fungerer, i denne video:

(Video: JacobsSchoolNews)

Fjernbetjent kontrol

Udviklerne mener som nævnt, at plasteret især kan gavne patientgrupper med underliggende sygdomme i løbet af coronapandemien, fordi færre patienter opsøger sundhedsvæsenet fysisk.

Plasteret kan også fungere som et nyttigt redskab, fordi sundhedsvæsenet på afstand kan føre tilsyn med patienter med underliggende sygdomme.

Det kan være et mere behageligt alternativ for patienter på intensivafdelingerne, som har brug for kontinuerlig overvågning af blodtryk og andre vitale signaler.

Almindeligvis bliver patienterne bliver overvåget ved hjælp af ledninger og perifere venekatetre, som sidder fast på monitorer.

Kan afsløre blodforgiftning

Opfindelsen kan også afsløre begyndende sepsis eller blodforgiftning.

Sepsis, der som regel er forårsaget af en bakterieinfektion, kan udvikle sig meget hurtigt. Det er en alvorlig sygdom, der kan være livstruende.

Sygdommen er kendetegnet ved, at blodtrykket pludseligt falder efterfulgt af en hurtig stigning i laktatværdien, som er et tegn på belastning.

Plasteret kan afdække sepsis under opsejling ved ikke alene at afsløre et faldende blodtryk, men også en stigende laktatværdi i blodet.

Forskerne arbejder på at forbedre plasteret

Forskerne på University og California San Diego arbejder nu videre på et nyt og bedre plaster med endnu mere avancerede sensorer.

Dertil kommer, at forskerne skal finde metoder til at formindske elektronikken bag blodtryksmåleren.

Det ultimative mål er, at plasteret en dag kommer til at fungere fuldkommen trådløst.

»Vi ønsker at lave et komplet system, der er fuldt ud bærbart,« siger Lin i pressemeddelelsen.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Redigeret af Ditte Svane-Knudsen. Læs den oprindelige artikel her

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker