Nyt forskningsprojekt skal undersøge fremtidens grønne byggematerialer
Træ og andre biobaserede materialer skal i højere grad tænkes ind i byggeriet, lyder det fra forskeren bag et nyt forskningsprojekt.
trae_byggeri.j

Et helt nyt forskningsprojekt skal blandt andet undersøge, hvordan man kan integrere mere træ i byggeprocessen. Foto: Shutterstock

Et helt nyt forskningsprojekt skal blandt andet undersøge, hvordan man kan integrere mere træ i byggeprocessen. Foto: Shutterstock

Et nyt forskningsprojekt har netop modtaget 18 millioner kroner til at undersøge, hvordan byggeindustrien i højere grad kan finde alternativer til mere traditionelle byggematerialer som stål og beton.

Professor og arkitekt Mette Ramsgaard Thomsen står bag projektet, som skal forske i biobaserede byggematerialer som træ og biopolymerer - nedbrydeligt materiale - og hvordan de materialer kan tænkes ind vores måde at bygge på.

»Vi kommer til at arbejde med, hvordan man kan få mere ud af de enkelte materialer og minimere spildet, men også hvordan de biobaserede materialer former sig i byggeriet over tid, så vi kan få en bedre forståelse for materialets egenskaber og kvalitet over en længere periode,« siger professor Mette Ramsgaard Thomsen, som er leder på Center for IT og Arkitektur (CITA) på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering, til Videnskab.dk. 

Det er det Det europæiske forskningsråd, der har bevilliget de 18 millioner kroner, og projektet løber over de næste fem år. 

Biomaterialer i byggeriet

Projektet er endnu ikke skudt i gang, men planen er, at Mette Ramsgaard Thomsen kommer til at beskæftige sig med CO2-neutrale og biobaserede materialer som biopolymere kompositter - en slags cocktail af biologiske ingredienser. 

biopolymer.

I projektet kommer Mette Ramsgaard Thomsen til at se på biopolymer som byggemateriale - i sidste ende skal projektet gøre os klogere på både holdbarhed og kvalitet af CO2-neutrale, biobaserede materialer i arkitekturen. 

Eksempler på sådanne materialer kan være limtræ, som forskerne arbejde med i projektet, hamp og halm, der i sidste ende kan forvandles til for eksempel fiberplader eller bioplast.  

Man kan tænke det som materialer, hvis sammensatte egenskaber kan blive til miljøvenlige alternativer til traditionelle byggematerialer som glasfiber, aluminium og beton.

På Videnskab.dk har vi tidligere skrevet om et andet forskningsprojekt på Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering,  hvor en forsker vil bygge et hus af svampe. 

Byggeindustrien har et stort aftryk

Løber over fem år

Det er det Det europæiske forskningsråd, der har bevilliget de 18 millioner kroner, som løber over fem år og alene går til Det Kongelige Akademi.

Projektet har titlen ”Eco-Metabolistic Framework for Sustainable Architecture”.

Bygninger står for i dag 39 procent af samfundets CO2-udledninger globalt, hvoraf en tredjedel stammer fra produktionen af materialer, mens resten kommer fra opvarmning og brug af bygningerne.

Oven i hatten kommer så, at mere intensivt byggeri lægger pres på de mineralråstoffer som sand, grus og sten, der bruges til at producere cement og beton, og derfor er der brug for nytænkning, uddyber Mette Ramsgaard Thomsen.

»Set i lyset af, at vi står med en global materiel udfordring og udpining af de materielle ressourcer i byggeriet som for eksempel sand og grus til cement, er der brug for at udfordre den traditionelle arkitektoniske materialetænkning.«  

Mette Ramsgaard Thomsen tilføjer, at byggebranchen i dag arbejder med at optimere de eksisterende processer, men man grundet den store efterspørgsel på traditionelle materialer som beton og cement simpelthen er nødt til at »tænke i nye baner«.

Stort klima-tema i gang

På Videnskab.dk sætter vi i øjeblikket ekstra fokus på grøn omstilling og løsninger på klimakrisen i samarbejde med hundredvis af internationale partnere i Covering Climate Now.

Temaet spiller ind i vores løbende satsning kaldet Red Verden. Du kan deltage i debatter i en særlig gruppe på Facebook eller dykke ned i et væld af spændende artikler om løsninger fra os eller vores partnere i Covering Climate Now.

Fylder ikke meget

Som det er i dag udgør de biobaserede materialer imidlertid en lille del af byggeindustrien.

Det kan blandt andet skyldes uklarhed om levetid og kvalitet, vurderer Mette Ramsgaard Thomsen.

»Udfordringen med biopolymerer er, at de ikke er lige så stærke som oliebaserede polymer, og byggeindustrien har tøvet med at bruge de biobaserede materialer, fordi man ikke med sikkerhed kan vide, hvordan de reagerer over tid.«

Netop den udfordring kommer Mette Ramsgaard Thomsen til at undersøge nærmere – blandt andet ved hjælp af computerkraft og kunstig intelligens.

Ifølge arkitekten er der ikke en snuptagsløsning på byggebranchens store klimaaftryk, og klimaudfordringen er ikke løst med CO2-neutrale biobaserede materialer i arkitektur – men det kan potentielt få os et skridt længere.

Du kan blive meget klogere på de klimamæssige udfordringer ved byggeindustrien i artiklen: Byggeindustrien er en gigantisk byrde for klimaet: Hvordan gør vi den grønnere?

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk