Nyt forskningscenter vil bidrage med styrket beredskab mod pandemier
Forskere på Roskilde Universitets nye forskningscenter, PandemiX Center, skal undersøge pandemiers dynamik og indsatsens effekt.
COVID-19 Nyt Center

På Roskilde Universitets nye forskningcenter, PandemiX Center, vil man indsamle viden om tidligere og nuværende pandemier, der skal bruges til at forberede sig mod fremtidige pandemiudbrud. (Foto: Shutterstock).

På Roskilde Universitets nye forskningcenter, PandemiX Center, vil man indsamle viden om tidligere og nuværende pandemier, der skal bruges til at forberede sig mod fremtidige pandemiudbrud. (Foto: Shutterstock).

Efter mere end et år med COVID-19 øger Roskilde Universitet indsatsen indenfor forskning i pandemier med sit nye forskningscenter, PandemiX Center.

Viden om tidligere og nuværende pandemier skal bruges til at forberede sig mod fremtidige pandemiudbrud, og på centeret vil forskerne især se nærmere på pandemiers dynamik og effekt, skriver RUC i en pressemeddelelse.

Lone Simonsen, der er professor i folkesundhedsvidenskab fra Institut og Naturvidenskab og Miljø på RUC, bliver leder af PandemiX Center.

»Vores forskningsgruppe har arbejdet på højtryk, lige siden COVID-19 kom til Danmark. De forskellige ekspertiser i vores gruppe har gjort det muligt at komme med unikke input til myndighedernes håndtering af pandemien.«

»Som forskningscenter vil vi i højere grad kunne dele vores spændende forskning med alle interesserede,« siger Simonsen i pressemeddelelsen.

Man vil især undersøge, hvordan pandemier påvirker samfundsinstitutioner, menneskers livsstil, forholdet mellem land og by, økonomi og migration. Forskerne vil samtidig bruge matematiske modeller til at undersøge mønstre og tendenser.

PandemiX Center vil indgå i samarbejde med forskere på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og DTU Sundhedsteknologi. I diverse projekter vil man også arbejde med partnere fra udenlandske universiteter.

Du kan læse mere om PandemiX Center på dets hjemmeside her.

sta

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.