Drop tanken om at have samme støvler som Ronaldo eller Messi. Drop tanken om at have særlige indlæg i vristen, der skal få dig til at sparke hårdere. Og spar pengene til fodboldstøvler, som efter sigende er specialudviklet til udvalgte positioner på banen.
- En dansk fodboldstøvleforsker arbejder i sin ph.d.-afhandling med at finde det optimale design til en fodboldstøvle og metoder til at måle, om det er lykkedes.
- Den ideelle støvle er let, får spilleren til at præstere så godt som muligt, giver stor komfort og forebygger skader.
- Firmaers forskning bliver holdt internt, og offentlig forskning er sparsom. På det grundlag lyder det fra flere forskere, at den bedste støvle nok bare er den, der føles rar på foden.
Når du skal købe et par nye fodboldstøvler, er det eneste afgørende, at de skal være rare at have på. Alt det andet er gejl.
Nogenlunde sådan kan man sammenfatte konklusionerne fra Katrine Okholm Kryger, som forsker i fodboldstøvler.
»Det, der er bevist inden for at øge performance ud fra fodboldstøvler, er minimalt. Til gengæld er der indikationer på, at det kan skade, hvis du vælger støvler, der ikke er behagelige.«
»Så du skal bare vælge dine fodboldstøvler, som om det var normale sko – de skal være rare at have på,« siger Katrine Okholm Kryger, ph.d.-studerende på The Sports Technology Institute ved engelske Loughborough University.
Handler mere om spilleren end fodboldstøvlerne
Katrine Kryger får opbakning af Thomas Bull Andersen, der ved Aarhus Universitet har lavet flere forsøg med hårdheden af spark fra fodboldspillere. (Du kan for eksempel se Jakob Poulsen, der nu spiller i FC Midtjylland, eksperimentere med en tåhyler i en video i denne artikel.)
»Nogle mener, at man kan lave fodboldstøvler, der får én til at sparke hårdere. Det er selvfølgelig muligt, men i praksis handler det nok mere om, hvor god spilleren er til at sparke,« vurderer Thomas Bull Andersen, lektor i biomekanik på Institut for Folkesundhed – Idræt ved Aarhus Universitet.
Analyser på træningsbaner i England
I sin forskning i England analyserer Katrine Okholm Kryger, om fodboldstøvler virkelig kan gøre skud hårdere eller mere præcise.
Hun ser også på, hvordan forskellige typer design påvirker evnen til at drible og aflevere bolden, blandt andet ved test af nye fodboldstøvler på træningsbanen på Loughborough University.

Når Katrine Okholm Kryger tester, om det gør en forskel for et skud, at der for eksempel er indlæg i vristen på fodboldstøvlerne, bliver spillere bedt om at skyde bolden op i højre hjørne af et mål. Kameraer og en slags mållinjeteknologi måler dels, hvordan spillerne rammer bolden, boldens hastighed, samt afstand til højre hjørne, altså præcision. (Fotos: Katrine Okholm Kryger)
Fodboldstøvlefabrikanter forsøger nemlig at påvirke spilleres evner ved at ændre på en masse faktorer i fodboldstøvlerne, herunder:
- Placering og udformning af fodboldknopper
- Placering af snørebånd
- Materiale, som støvlen er lavet af (læder, plastikmaterialer)
- Stivheden af støvlen og sålen
Stort set ingen forskning i andet end knopper
Men efter en grundig gennemgang af litteraturen og en række fodboldstøvleforsøg er den mest solide konklusion, Katrine Okholm kan servere, at spillere ikke præsterer væsentligt bedre af ændret fodudstyr. Desuden er der »stort set ingen forskning, og den eksisterende er så ringe, at man nærmest ikke kan konkludere noget ud fra den.«

Katrine Okholm Kryger kommer til Danmark og giver to foredrag under Forskningens Døgn, så hvis du er i Skive eller Sønderborg de næste dage, kan du høre meget mere om hendes forskning. Læs mere på Forsk.dk.
Det er kun fodboldknoppernes placering under støvlerne, der har fået stor opmærksomhed fra uafhængige videnskabsfolk, og selv her er man ikke rigtigt nået frem til nogen konklusioner om, hvad der virker bedst.
»Når det kommer til knopperne og andre egenskaber ved fodboldstøvler, er det meget individuelt, hvordan man kan belaste kroppen. Det kommer helt an på typen af spiller, hvor meget spilleren kan generere af kraft, når der skal ændres retning, på underlaget og en masse andre ting. Inden for sportsteknologi taler man nu meget om, at støvlen skal passe til individet, fordi mennesker er forskellige,« fortæller Katrine Okholm Kryger.
Effektløse støvler sælger, hvis kendte bruger dem
Det virker måske underligt, at producenterne af fodboldstøvler masseproducerer kendte fodboldspilleres farverige fodboldstøvler med Touch Control, All Conditions Control og i andre smarte varianter, hvis mennesker er forskellige, og hvis man i øvrigt mangler bevis for, at noget af det virker.
Men de nye typer støvler har en rigtig god effekt, hvor det er vigtigst – i butikkerne.
Skudtest filmet af Katrine Okholm Kryger.
»Køberne vil have de samme støvler som Messi og Ronaldo. Umbro har prøvet at fokusere på komforten i en reklame, men uden effekt. Det har vist sig at være et utrolig dårligt marketingtrick at sige, at man har en fodboldstøvle, der er mere behagelig. Det er udseendet, det kommer an på,« konstaterer Katrine Okholm Kryger, som har et samarbejde med Umbro: Fodboldstøvler til test på universitetet mod indsigt i forskningsresultaterne.
Fodboldstøvler skal også forhindre skader
Producenterne kan i sidste ende godt vælge at skrue så meget på nogle parametre, at det virkelig gør en forskel, for eksempel ved at gøre støvlen ultratynd. Faktisk skyder vi mennesker allerhårdest, når vi sparker til en bold med bare fødder, fordi vi så kan bøje fodleddet helt.
Fodboldstøvler er generelt hårde og stive for at forhindre foden i at skøjte rundt.
Knopper sørger for, at man kan stå fast.
Stiv sål fordeler trykket fra knopperne, når foden trampes i jorden.
Hård overflade beskytter mod fodens møde med andre spilleres knopper.
Og så er der tilsat en del tradition. Fodboldstøvlen er så småt ved at arbejde sig væk fra at være den hårde, sorte kasse, den var i gamle dage – ligesom løbeskoen har bevæget sig fra at have stor, blød hæl, fordi man nu ved, at den kan være dårlig for foden.
Problemet er, at det næsten altid giver højere risiko for skader. Alle overvejelser og justeringer skal derfor tage højde for, at fodboldstøvler også skal holde foden på plads, så spilleren kan klare de mange spark, sprint, vrid og vendinger, han eller hun laver under en kamp – et hensyn, som Katrine Okholm Kryger også har med i sine analyser.
Ifølge lektor Thomas Bull Andersen fra Aarhus Universitet er det nødvendige overvejelser. Men samtidig er det lige så utopisk at lave støvler eller sko, som helt forhindrer skader, som det er at skabe støvler, der giver dig et spark som Ronaldo.
»Her i Aarhus undersøgte man på et tidspunkt flere tusinde løbere uden at kunne finde nogen sammenhæng mellem, hvilke sko de løber i, og hvilke skader de får. Igen er det nok mere individuelt, hvad der passer til hver enkelt, og det samme gælder formentlig for fodboldstøvler. Så det er virkelig svært arbejde,« mener Thomas Bull Andersen.
Sidste råd: Prøv mange støvler af samme type
Når du står nede i butikken og prøver støvler, skal du lige have en sidste overvejelse med: Fodboldstøvler er forskellige, ikke bare fra mærke til mærke, men ifølge Thomas Bull Andersen også fra støvle til støvle.
Så har du svært ved at finde en støvle, der føles behagelig, så prøv flere forskellige støvler af samme mærke. Måske du til sidst ender med én, der føles perfekt, så du skyder hårdere og bliver mindre skadet. Måske.