Nye fodboldstøvler? Her er, hvad du skal kigge efter
Når du køber fodboldstøvler, skal du vælge dem, der sidder bedst på din fod. Alt andet er mere eller mindre ligegyldigt, uanset om man måler på skud, driblinger, fart eller præcision. Sådan lyder konklusionen fra dansk fodboldstøvleforsker.
Fodboldstøvler, fodboldstøvle, forskning

Kunne det her være verdens bedste fodboldstøvle? Måske. Det kan du kun afgøre ved at stikke foden i den. Farve, syninger, knopper, navn og lignende giver ingen gode svar. (Foto: Shutterstock)

Kunne det her være verdens bedste fodboldstøvle? Måske. Det kan du kun afgøre ved at stikke foden i den. Farve, syninger, knopper, navn og lignende giver ingen gode svar. (Foto: Shutterstock)

Drop tanken om at have samme støvler som Ronaldo eller Messi. Drop tanken om at have særlige indlæg i vristen, der skal få dig til at sparke hårdere. Og spar pengene til fodboldstøvler, som efter sigende er specialudviklet til udvalgte positioner på banen.

Historien kort
  • En dansk fodboldstøvleforsker arbejder i sin ph.d.-afhandling med at finde det optimale design til en fodboldstøvle og metoder til at måle, om det er lykkedes.
  • Den ideelle støvle er let, får spilleren til at præstere så godt som muligt, giver stor komfort og forebygger skader.
  • Firmaers forskning bliver holdt internt, og offentlig forskning er sparsom. På det grundlag lyder det fra flere forskere, at den bedste støvle nok bare er den, der føles rar på foden.

Når du skal købe et par nye fodboldstøvler, er det eneste afgørende, at de skal være rare at have på. Alt det andet er gejl.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte konklusionerne fra Katrine Okholm Kryger, som forsker i fodboldstøvler.

»Det, der er bevist inden for at øge performance ud fra fodboldstøvler, er minimalt. Til gengæld er der indikationer på, at det kan skade, hvis du vælger støvler, der ikke er behagelige.«

»Så du skal bare vælge dine fodboldstøvler, som om det var normale sko – de skal være rare at have på,« siger Katrine Okholm Kryger, ph.d.-studerende på The Sports Technology Institute ved engelske Loughborough University.

Handler mere om spilleren end fodboldstøvlerne

Katrine Kryger får opbakning af Thomas Bull Andersen, der ved Aarhus Universitet har lavet flere forsøg med hårdheden af spark fra fodboldspillere. (Du kan for eksempel se Jakob Poulsen, der nu spiller i FC Midtjylland, eksperimentere med en tåhyler i en video i denne artikel.)

»Nogle mener, at man kan lave fodboldstøvler, der får én til at sparke hårdere. Det er selvfølgelig muligt, men i praksis handler det nok mere om, hvor god spilleren er til at sparke,« vurderer Thomas Bull Andersen, lektor i biomekanik på Institut for Folkesundhed – Idræt ved Aarhus Universitet.

Analyser på træningsbaner i England

I sin forskning i England analyserer Katrine Okholm Kryger, om fodboldstøvler virkelig kan gøre skud hårdere eller mere præcise.

Hun ser også på, hvordan forskellige typer design påvirker evnen til at drible og aflevere bolden, blandt andet ved test af nye fodboldstøvler på træningsbanen på Loughborough University.

Fodboldstøvler, forskning, Katrine Okholm Kryger, fodbold, videnskab

Når Katrine Okholm Kryger tester, om det gør en forskel for et skud, at der for eksempel er indlæg i vristen på fodboldstøvlerne, bliver spillere bedt om at skyde bolden op i højre hjørne af et mål. Kameraer og en slags mållinjeteknologi måler dels, hvordan spillerne rammer bolden, boldens hastighed, samt afstand til højre hjørne, altså præcision. (Fotos: Katrine Okholm Kryger)

Fodboldstøvlefabrikanter forsøger nemlig at påvirke spilleres evner ved at ændre på en masse faktorer i fodboldstøvlerne, herunder:

  • Placering og udformning af fodboldknopper
  • Placering af snørebånd
  • Materiale, som støvlen er lavet af (læder, plastikmaterialer)
  • Stivheden af støvlen og sålen

Stort set ingen forskning i andet end knopper

Men efter en grundig gennemgang af litteraturen og en række fodboldstøvleforsøg er den mest solide konklusion, Katrine Okholm kan servere, at spillere ikke præsterer væsentligt bedre af ændret fodudstyr. Desuden er der »stort set ingen forskning, og den eksisterende er så ringe, at man nærmest ikke kan konkludere noget ud fra den.«

Katrine Okholm Kryger, fodboldstøvler, fodboldforskning, forsker, forskning, videnskab, Loughborough University

Katrine Okholm Kryger kommer til Danmark og giver to foredrag under Forskningens Døgn, så hvis du er i Skive eller Sønderborg de næste dage, kan du høre meget mere om hendes forskning. Læs mere på Forsk.dk.

Det er kun fodboldknoppernes placering under støvlerne, der har fået stor opmærksomhed fra uafhængige videnskabsfolk, og selv her er man ikke rigtigt nået frem til nogen konklusioner om, hvad der virker bedst.

»Når det kommer til knopperne og andre egenskaber ved fodboldstøvler, er det meget individuelt, hvordan man kan belaste kroppen. Det kommer helt an på typen af spiller, hvor meget spilleren kan generere af kraft, når der skal ændres retning, på underlaget og en masse andre ting. Inden for sportsteknologi taler man nu meget om, at støvlen skal passe til individet, fordi mennesker er forskellige,« fortæller Katrine Okholm Kryger.

Effektløse støvler sælger, hvis kendte bruger dem

Det virker måske underligt, at producenterne af fodboldstøvler masseproducerer kendte fodboldspilleres farverige fodboldstøvler med Touch Control, All Conditions Control og i andre smarte varianter, hvis mennesker er forskellige, og hvis man i øvrigt mangler bevis for, at noget af det virker.

Men de nye typer støvler har en rigtig god effekt, hvor det er vigtigst – i butikkerne.

Skudtest filmet af Katrine Okholm Kryger.

»Køberne vil have de samme støvler som Messi og Ronaldo. Umbro har prøvet at fokusere på komforten i en reklame, men uden effekt. Det har vist sig at være et utrolig dårligt marketingtrick at sige, at man har en fodboldstøvle, der er mere behagelig. Det er udseendet, det kommer an på,« konstaterer Katrine Okholm Kryger, som har et samarbejde med Umbro: Fodboldstøvler til test på universitetet mod indsigt i forskningsresultaterne.

Fodboldstøvler skal også forhindre skader

Producenterne kan i sidste ende godt vælge at skrue så meget på nogle parametre, at det virkelig gør en forskel, for eksempel ved at gøre støvlen ultratynd. Faktisk skyder vi mennesker allerhårdest, når vi sparker til en bold med bare fødder, fordi vi så kan bøje fodleddet helt.

Derfor er fodboldstøvler hårde og stive

Fodboldstøvler er generelt hårde og stive for at forhindre foden i at skøjte rundt.

Knopper sørger for, at man kan stå fast.

Stiv sål fordeler trykket fra knopperne, når foden trampes i jorden.

Hård overflade beskytter mod fodens møde med andre spilleres knopper.

Og så er der tilsat en del tradition. Fodboldstøvlen er så småt ved at arbejde sig væk fra at være den hårde, sorte kasse, den var i gamle dage – ligesom løbeskoen har bevæget sig fra at have stor, blød hæl, fordi man nu ved, at den kan være dårlig for foden.

Problemet er, at det næsten altid giver højere risiko for skader. Alle overvejelser og justeringer skal derfor tage højde for, at fodboldstøvler også skal holde foden på plads, så spilleren kan klare de mange spark, sprint, vrid og vendinger, han eller hun laver under en kamp – et hensyn, som Katrine Okholm Kryger også har med i sine analyser.

Ifølge lektor Thomas Bull Andersen fra Aarhus Universitet er det nødvendige overvejelser. Men samtidig er det lige så utopisk at lave støvler eller sko, som helt forhindrer skader, som det er at skabe støvler, der giver dig et spark som Ronaldo.

»Her i Aarhus undersøgte man på et tidspunkt flere tusinde løbere uden at kunne finde nogen sammenhæng mellem, hvilke sko de løber i, og hvilke skader de får. Igen er det nok mere individuelt, hvad der passer til hver enkelt, og det samme gælder formentlig for fodboldstøvler. Så det er virkelig svært arbejde,« mener Thomas Bull Andersen.

Sidste råd: Prøv mange støvler af samme type

Når du står nede i butikken og prøver støvler, skal du lige have en sidste overvejelse med: Fodboldstøvler er forskellige, ikke bare fra mærke til mærke, men ifølge Thomas Bull Andersen også fra støvle til støvle.

Så har du svært ved at finde en støvle, der føles behagelig, så prøv flere forskellige støvler af samme mærke. Måske du til sidst ender med én, der føles perfekt, så du skyder hårdere og bliver mindre skadet. Måske.

Her kan du se et eksempel på en video, Katrine Okholm Kryger har filmet på træningsbanen ved Loughborough University - af en forsøgsperson, der dribler:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk