Nye danske centre skal forske i kunstig intelligens og klima med 1 mia. i ryggen
03 maj 2019

Danmark skal være en del af verdens forskningselite, og med en bevillingssum på 1 milliard kroner, er det, hvad et nyt initiativ ved navn Pioner-initiativet skal forsøge at sikre.

Pionercentrene skal udføre grundforskning (typisk er det forskning, der søger svar på grundlæggende spørgsmål, red.) inden for to-tre udvalgte emner, blandt andet kunstig intelligens og klima/energi.

Det skriver Danmarks Grundforskningsfond i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Hvad er grundforskning?

Målet er at løse nogle af de større udfordringer, verden står over for i dag, og Jens Kehlet Nørskov, bestyrelsesformand i Danmarks Grundforskningsfond, uddyber:

»Vi er for eksempel nødt til at finde nye måder til at lagre vedvarende energi, hvis vi skal løse klimaudfordringerne og samtidig beholde vores levestandard. Og kunstig intelligens vil på mange måder være med til at forme vores samfund i fremtiden. Vi skal være med til at udvikle den teknologi og sikre, at den er etisk og menneskeligt forsvarlig,« siger han.

Folketingets partier afsatte ved de seneste finanslovsforhandlinger godt 177 millioner kroner til initiativet.

Derudover samarbejder Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden om finansieringen af Pionercentrene.

LÆS OGSÅ: Europas bedste grundforskning kommer fra Danmark

LÆS OGSÅ: Grundforskning står bag de mest betydningsfulde lægemidler

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.