Ny 'svedende' robothånd kan nedkøle sig selv
Robothånd sved afkøle

Robothånden er i stand til at holde sig nedkølet ved hjælp af vand, som udledes af små porer. (Foto: Cornell University/Facebook Reality Labs/AAAS)

Robothånden er i stand til at holde sig nedkølet ved hjælp af vand, som udledes af små porer. (Foto: Cornell University/Facebook Reality Labs/AAAS)

Kilde: 
30 januar 2020

Hvis du har planer om at investere i en robot i fremtiden, så skal du måske også overveje at anskaffe dig en deodorant.

En gruppe amerikanske forskere har i et nyt studie eksperimenteret med at bygge en robothånd, der kan nedkøle sig selv og undgå at overophede ved at 'svede'.

Det skriver The Guardian.

Den 3D-printede hånd består af fem bløde fingre, som er lavet af hydrogel, der består af omkring 50 procent vand.

Når fingrene fyldes med vand, bevæger de sig, og når hånden når en vis temperatur, udvider fingrenes bittesmå porer sig. Det får fingrene til at afgive 'sved', hvilket nedkøler robotten. 

Ifølge TJ Wallin, der er en af forskerne bag det nye studie, er det bedste ved robothånden, at hele nedkølingsprocessen foregår automatisk.

»Vi behøvede ikke at tilføje sensorer eller andre elementer til at kontrollere sveden,« forklarer han til The Guardian.

På den måde adskiller den nye robot sig fra den svedende PETMAN, som Videnskab.dk tidligere har beskrevet.

LÆS OGSÅ: Se svedende robot tage armbøjninger

Selvom sveden hjælper robothånden med at forblive nedkølet, kan den også medføre problemer. Vandet gør eksempelvis hånden mere glat, hvilket kan udfordre robotten i dens arbejde.

Men ifølge The Guardian forklarer ingeniør Robert Shepherd, der har ledet det nye studie, at det problem kan afhjælpes ved at styrke robottens greb.

Professor Jonathan Rossiter, der leder underafdelingen for bløde robotter ved Bristol Robotics Laboratory i England, og som ikke har deltaget i den nye forskning, vurderer overfor The Guardian, at teknologier som denne i høj grad kan komme til at gavne fremtidens robotter i kraft af deres evne til at eksistere i mere ekstreme klimaer.

Han påpeger også, at teknologien i fremtiden kan udvikle sig til et ekstra lag hud, som mennesker kan iføre sig - selvom det selvfølgelig kan komme til at udfordre vores opfattelse af sved og kropshygiejne. 

Du kan læse mere om den svedige robothånd i studiet, som er blevet udgivet i Science Robotics.

Sådan ser det ud, når robothånden sveder.

LÆS OGSÅ: Menneskelignende robotter aktiverer den spontane næstekærlighed i os

LÆS OGSÅ: Kan robotter få kunstig social intelligens, og hvordan bør vi gribe problemerne med det an?

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.