Ny dansk forskning afslører: Der er flere træer i Sahara, end man troede
Sahara Træer Danske Forskere

Danske forskere fra Københavns Universitet har været med til at tælle træer i Sahara i Vestafrika, og der er overraskende grønt i den afrikanske ørken. (Foto: Greg Gulik/CC0 1.0).

Danske forskere fra Københavns Universitet har været med til at tælle træer i Sahara i Vestafrika, og der er overraskende grønt i den afrikanske ørken. (Foto: Greg Gulik/CC0 1.0).

Kilde: 
19 oktober 2020

Når man forestiller sig landskabet i Sahara, ser man måske kilometer efterfulgt af kilometer af sandbanker for sig. 

Men ørkenen er i virkeligheden meget grønnere, end man skulle tro. 

Danske forskere har i samarbejde med kollegaer – blandt andet fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA – for første gang målt antallet af træer i Sahara, og resultatet er overraskende højt. Det skriver Berlingske Tidende

Man kan tælle hele 1,8 milliarder træer og buske med en krone, der er større end 12 kvadratmeter, skriver forskerne i studiet.

Forskerne har opgjort antallet af træer og buske i et område i Vestafrika på omkring 1,3 millioner kvadratkilometer, hvilket er 30 gange større end Danmark. 

Med optællingen kan man få mere viden om sammensætningen af træerne i Sahara. 

Kortlægningen af træerne kan også få betydning for det såkaldte klimaregnskab, siger Rasmus Fensholt, der er professor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på KU og medforfatter på studiet, til Berlingske Tidende: 

»Der er selvfølgelig ikke lige så meget carbon (CO2, red.) bundet i de her træer som i de store regnskovsområder. Men måske halvdelen af Jordens landområder består af spredte træer snarere end skov, så derfor udgør disse træer en betragtelig pulje, når der skal foretages klimaberegninger«. 

I dag bliver træer udenfor skovområder typisk ikke regnet med i klimamodellerne. 

Forskerne har talt træerne ved hjælp af satellitbilleder fra NASA samt metoden ‘deep learning’, hvor man har gjort brug af kunstig intelligens til at kortlægge et stort område. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.