Numserobot skal hjælpe med at diagnosticere kræft
Engelske forskere har opfundet en ny robot, der efterligner og føles som endetarmen. Den skal hjælpe læger og sygeplejersker med at blive bedre til at genkende prostata- og endetarmskræft, når de laver rektalundersøgelser.

Forskere har bygget en robotnumse, som reagere på bevægelser og berøringer. Det gør det nemmere for både undervisere og studerende at lære at udføre rektalundersøgelser korrekt. (Video: Imperial College London)

Forskere har bygget en robotnumse, som reagere på bevægelser og berøringer. Det gør det nemmere for både undervisere og studerende at lære at udføre rektalundersøgelser korrekt. (Video: Imperial College London)

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd, og det er derfor vigtigt, at læger og sygeplejersker ved, hvordan prostatakræft føles ved en rektalundersøgelse.

Prostatakræft

Prostatakræft ses sjældent hos mænd under 50 år. Derefter stiger risikoen i takt med alderen.

Antallet af nye tilfælde per år er stærkt stigende, hvilket hovedsagligt skyldes, at man er blevet bedre til at opdage sygdommen. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Men hvordan skal man lære at mærke efter anormaliteter i endetarmen, når man ikke kan se, hvad man laver?

Forskere fra Imperial College London har nu bygget en numse-simulator for at komme dette problem til livs.

Robotten ligner nemlig en mandlig bagdel, hvor lægen eller sygeplejersken kan indsætte sin finger for at foretage en rektalundersøgelse.

Samtidig registreres fingerens bevægelser og bliver vist på en 3D-skærm, så fingerens ejermand kan se, hvad der bliver rørt ved.

»Simulatoren skal bruges til at træne lægestuderende, så de bliver erfarne nok, inden de undersøger en patient. Dermed undgår man, at patienterne er udsat for usikkerhed eller ubehag ved at blive undersøgt af én, der ikke er særlig erfaren,« fortæller Fernando Bello, der er ph.d. i klinisk medicin ved Imperial College London og har været med til at udvikle robotten, i videoen øverst i artiklen.

Robot til undervisning af rektalundersøgelse

Med robotnumsen har den studerende mulighed for at se en 3D-version af de indre organer omkring endetarmen. Det giver bedre mulighed for at lære, da rektalundersøgelsen normalt er baseret alene på følesansen. (Foto: Imperial College London)

Numse-simulatoren kan give erfaring

Lægen eller sygeplejersken mærker prostataen gennem endetarmsvæggen med en finger, når de foretager en rektalundersøgelse. På den måde kan de føle, om alt virker, som det skal være, eller om der skal udføres videre undersøgelser.

Men det kan være svært at lære fra sig. For de medicinstuderende kan ikke se, hvad der foregår, når en læge eller underviser foretager en rektalundersøgelse og omvendt.

Derfor har forskerne nu gjort det muligt at foretage en simuleret rektalundersøgelse på robotnumsen, samtidig med at de kan se, hvad de mærker.

Robotnumse medicinstuderende rektaleksploration

Robotnumsen kan programmeres, så den efterligner forskellige endetarme og sygdomme, så de studerende kan mærke forskellige former for rektummer. (Foto: Imperial College London)

»Jeg kan ikke bare se, hvad jeg laver; jeg kan også få en underviser til at se det. Han kan så fortælle mig, præcis hvad jeg har gang i, hvordan jeg klarer det, hvad mit næste skridt er, hvad jeg bør eksaminere og kunne føle, og hvad der er hovedindikatorerne for en diagnose,« fortæller medudvikler Alejandro Granados Martinez, ph.d. i klinisk medicin ved Imperial College London, i videoen øverst i artiklen. 

»Ved at øve mig på denne robot får jeg opbygget mine færdigheder under kontrollerede forhold,« fortsætter han.

Robot med simuleret følesans

Robotten kan reagere på fingerens bevægelser, fordi forskerne har benyttet sig af en teknologi, der hedder haptic technology. Haptic technology forbinder elektronik med følelsansen.

Robotten kan altså gennem vibrationer eller tryk efterligne de bevægelser, der sker i endetarmen, når lægen stikker en finger ind.

»Vi kombinerer virtual reality-teknologi med haptics, som er robotteknologi, der lader os genskabe følelsen af berøring. Denne teknologi er blevet kombineret for at udvikle en simulator, som kan bruges til at øve de lægeundersøgelser, som man ikke kan se,« forklarer Fernando Bello i videoen øverst.

»I dette tilfælde drejer det sig om digital rektalundersøgelse hos mænd, hvilket er relevant, fordi undersøgelsen bruges til at lave tidlige diagnoser af prostata- og endetarmskræft,« tilføjer han.

Prostatakræft i tal

I årene 2010-2014 døde 1.179 danske mænd gennemsnitligt hvert år af prostatakræft.

Over 4.300 danske mænd blev årligt diagnosticeret med denne form for kræft i årene 2010-2014.

Første trin i diagnosticeringen af canceren er en rektalundersøgelse, hvorefter der bliver lavet flere undersøgelser.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forskerne har lavet MRI-skanninger af frivillige for at bruge dette som model til, hvordan anatomien og formen skulle se ud på numserobotten, som blev præsenteret på konferencen Eurohaptic Conference i starten af juli måned.

Alle numser er forskellige

Udover at føles som en virkelig numse, så kan robotten også programmeres til at simulere forskellige scenarier, som eksempelvis en cancerramt- eller forstørret prostata.

»Vi har allerede fået forskellige læger og sygeplejersker, inklusive prostataeksperter og kræftkirurger, til at prøve robotten. De sagde, at det var en stor fordel, at man kunne ændre anatomien,« fortæller Alejandro Granados Martinez ifølge en pressemeddelelse fra Imperial College London.

Robotnumse skal træne studerende i rektalundersøgelser

Robotnumsen reagerer på stimuli og efterligner de sammentrækninger, som normalt forekommer i rektum. (Foto: Imperial College London)

Størrelsen og formen på rektum kan nemlig variere meget fra person til person, men med numserobotten er det muligt for læger og sygeplejesker at øve sig på rektalundersøgelsen på mange forskellige, virtuelle patienter.

»Lægerne observerede også at, fordi de her undersøgelser udelukkende er baseret på følesansen, så er det vigtigt at øve sig på noget, der føles realistisk,« fortæller Alejandro Granados Martinez ifølge pressemeddelelsen.

Forskerne arbejder nu også på at bygge en kvindelig model, som kan hjælpe læger, når de skal lave gynækologiske undersøgelser. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk