Nu skal robotter følge ældre rundt på plejehjem
velfærdsrobot sdu plejehjem

Om to år flytter robotter ind på plejehjem i Danmark. De skal blandt andet hente vand til de ældre og gå ud med vasketøjet. Her ses en af de tidligere versioner af robotten, som forskerne har arbejdet med. (Foto: SDU)

Om to år flytter robotter ind på plejehjem i Danmark. De skal blandt andet hente vand til de ældre og gå ud med vasketøjet. Her ses en af de tidligere versioner af robotten, som forskerne har arbejdet med. (Foto: SDU)

Kilde: 
29 marts 2017

Først flyttede robotsælerne ind på de danske plejehjem for at holde de ældre ved selskab, og snart er endnu en robot på vej. Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse. 

Robotforskere ved SDU vil nemlig udvikle en robot, der kan klare nogle af plejepersonalets opgaver som at hente vand, gå ud med vasketøj og skrald og følge de ældre til fællesrummet, når de skal spise middag. 

Servicerobotten udvikles af SDU Robotics i samarbejde med blandt andre Teknologisk Institut og virksomhederne Robotize og Dictus, og de har fået næsten 11 millioner af Innovationsfonden til projektet.

Robotten bliver designet i samarbejdet med Køge Kommune, og hvis alt går efter planen, skal den flytte ind på et ældrecenter i efteråret 2018.

»Det er vigtigt for forskernes arbejde, at de kan udvikle robotten i samspil med de ældre og plejepersonalet, så robotten lærer, hvordan den skal agere for at blive accepteret,« siger professor Norbert Krüger fra SDU Robotics til pressemeddelelsen. 

Før robotten rulles ind på plejehjemmene, skal den lære at fornemme, hvornår de ældre er trætte eller tørstige. Den skal også vide, hvordan den skal placere sig i forhold til de ældre, når den for eksempel skal komme med vand til dem. 

I første omgang får den ingen arme, og de ældre skal derfor selv tage eksempelvis vandet fra en bakke, som robotten holder. 

Målet er, at robotten frigiver tid for personalet til at bruge med de ældre, hvor de kan lave ting som at gå tur eller holde i hånd.

»Hvis den ældre har behov for at blive vist vejen til spisebordet, kan en robot være glimrende til at skabe trygheden ved at følge på vej,« mener Susanne Worsøe, der er driftsleder i Køge Kommune, ifølge SDU.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.