Nu kan du besøge Den Internationale Rumstation med Google Street View
På Google Maps har det i årevis været muligt at bevæge sig virtuelt rundt på veje på den anden side af kloden. Nu har tech-giganten taget sit Street View-værktøj til nye højder: Den Internationale Rumstation.
screenshot iss internationale rumstation google street view

Google Street View-billeder fra Den Internationale Rumstations 'Cupola', hvor man kan se ned på Jorden. (Foto: Screenshot/Google Maps)

Måske har du brugt værktøjet til at undersøge, hvordan feriens hotel egentlig ser ud udefra, eller om ruten til stranden virker lang. Måske har du zoomet ind på dit kvarter for at lede efter dig selv eller folk, du kender, og måske har du brugt det til spillet GeoGuessr, hvor du skal gætte, hvor i verden kortet placerer dig. 

Noget, du helt sikkert ikke har brugt Google Maps' Street View-funktion til, er at besøge rummet. Men den mulighed har du nu endelig fået takket være astronauten Thomas Pesquet. 

I juni kom han nemlig hjem fra Den Internationale Rumstation, og i sine seks måneder deroppe tog han med hjælp fra Google Street View billeder til at lave 360-graders fotos fra stationen. 

Resultatet kan du se på Google Street View herunder eller på deres egen hjemmeside her

Google Street View fra Den Internationale Rumstation. Klik på pilene for at bevæge dig rundt og læs mere om det, du ser, nederst på grafikken. (Interaktivt kort: Google)

Den franske astronaut Thomas Pesquet var på rumstationen for Det Europæiske Rumagentur som flyingeniør. Derhjemme flyver han som pilot for det franske luftselskab Air France, men det var altså en noget anderledes følelse at flyve rundt på rumstationen.

»I de seks måneder, jeg var på Den Internationale Rumstation, var det svært at finde ord for eller tage billeder, som nøjagtigt kunne beskrive, hvordan det føles at være i rummet,« skriver Thomas Pesquet i en blog på Googles hjemmside

Og der hjalp det altså at kunne lave et slags 3D-interaktivt kort, som Google Street View er, fortæller han. 

screenshot iss internationale rumstation google street view rumdragter

Et billede fra Street View-funktionen, som viser de dragter, astronauterne skal iføre sig, hvis de skal udenfor rumstationen. Astronauterne kalder den en EMU, og man kan læse mere om den ved at klikke på dragterne i Google Street view. (Foto: Screenshot/Google)

Det er første gang, at Google tilføjer Street View-billeder fra andre steder end Jorden, og det var selvsagt ikke muligt at fragte en Google-bil til rumstationen, som kunne køre rundt og tage billeder, som tech-giganten normalt gør det. 

I stedet samarbejde Google med NASA og Marshall Space Flight Centre om at finde en måde, der brugte kameraer og udstyr, som allerede var på rumstationen i forvejen. 

Billederne blev så sendt til Jorden, hvor et hold teknikere satte dem sammen til de 360 graders billeder, man kan se nu, ligesom de lavede de infobokse, der popper op rundt omkring på billederne fra rumstationen. 

screenshot iss internationale rumstation google street view bord hygge

Der kan sidde seks astronauter rundt om bordet, hvor der også er ting som ketchup, chilisauce og sennep, hvis maden skal spices lidt op. (Foto: Screenshot/Google)

Man skal passe på med ikke at blive rundtosset, når man bevæger sig rundt i kortet, for ligesom astronauterne kan man vende både op og ned. 

Noget af det, man kan se, når man bevæger sig rundt i kortet, er de rumdragter, som astronauterne skal have på, når de bevæger sig rundt udenfor rumskibet. Man kan også få indblik i, hvordan de sover og træner, og hvordan de spiser og laver undersøgelser. 

Google Maps har siden 2007 gradvist udbygget sit kort over verdens veje ved hjælp af Google-biler. I 2009 kørte bilerne omkring 30.000 km rundt i Danmark for at tage billeder med Street View-kameraet, og siden året efter har det derfor været muligt at dykke ned på de danske veje. 

Du kan klikke dig rundt i kortet på Googles egen hjemmeside her. Prøv for eksempel om du kan finde det danske flag, basketbolden, hot sauce og sennep på rumstationen.