Naturbeskyttelse i Amazonas gavner også lokale - og godt nyt for organiske solceller
Forskere har nu fundet en måde at vride mere energi ud af organiske solceller. Læs mere om det – og meget mere – i ugens nyhedsopsamling.
amazonas_bevaring_optimized

Beskyttede naturområder i Amazonas gavner lokalbefolkningen og giver dem en helt særlig forståelse for naturen, viser ny forskning. 

Beskyttede naturområder i Amazonas gavner lokalbefolkningen og giver dem en helt særlig forståelse for naturen, viser ny forskning. 

Vi løber ugens opsamling i gang med en tur til regnskoven Amazonas i Brasilien. 

Ny forskning indikerer nemlig, at der er en række fordele ved at oprette og holde fast i beskyttede naturområder, som lokalbefolkninger kan leve i.

I studiet, der er udgivet i tidsskriftet PNAS, kiggede forskerne nærmere på de sociale konsekvenser ved at bo både i og uden for beskyttede naturområder i Brasiliens delstat Amazonas.

Her fandt forskerne, at lokalsamfundene – udover at passe på naturen – også oplever en bedre adgang til sundhedspleje, uddannelse, elektricitet og grundlæggende sanitet end dem, der levede udenfor de beskyttede områder, skriver University of East Anglia i en pressemeddelelse.

Og ikke nok med det, så havde den del, der levede i de beskyttede naturområder, også en anden forståelse for naturen.

Forskerne brugte data fra mere end 80 lokalsamfund langs en strækning på 2.000 kilometer af Juruá-floden, der er den næstlængste biflod til Amazonfloden. En biflod er en mindre flod, der løber ind i en større flod.

»Udover, at det kan være med til at bevare store naturområder, så kan beskyttede områder også fungere som et socioøkologisk laboratorium, hvor nye bevaringsværktøjer kan udvikles og udvides til større skalaer, der tilpasser social velfærd og beskyttelse af biodiversitet i Amazonas,« siger João Campos-Silva i pressemeddelelsen fra University of East Anglia.

Han er postdoc på Norwegian University of Life Sciences og førsteforfatter på studiet.

Red Verden


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger med over 6.000 andre danskere i Facebook-gruppen Red Verden.

Lovende nyt for organiske solceller

Vi dribler videre til et nyt studie om organiske solceller, der netop er udgivet i tidsskriftet Nature.

Forskere på University of Cambridge er muligvis på vej til at løse en af de helt store hovedpiner for organiske solceller, nemlig deres evne til at vride energi ud af Solens stråler.

Kort sagt har forskerne fundet en måde at undertrykke molekyler inde i solcellen for at forhindre tab af elektrisk strøm. Med den metode håber forskerne, at de organiske solceller kan opnå samme ydeevne som de traditionelle solceller – på omtrent 20 procent – der sættes op på hustage, skriver Techxplore.  

Fidusen med de organiske solceller er, at de er billigere at producere, bøjelige, gennemsigtige og papirstynde. Derfor kan de sættes på for eksempel vinduer, og de indeholder ikke miljøskadelige stoffer som bly. 

Nyt råd ser dagens lys

Danmark får nu sit første biodiversitetsråd, skriver Miljøministeriet.

Det nye råd består af otte forskere, som skal være med til at rådgive regeringen om fremtidige tiltag på naturområdet. Det gælder alt fra jura til biodiversiteten på land og i ferskvand.

Formand for rådet bliver Signe Normand, der er professor i økoinformatik og biodiversitet samt centerleder på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet.

Du kan se de otte medlemmer af rådet her.

Børn lærer i naturen

Vi runder ugens opsamling af i den danske natur.

Du kan nemlig komme en tur ud i det fri med Videnskab.dk – næsten i hvert fald.

Tidligere på ugen beskrev vi, hvordan børn ifølge ny forskning får lyst til at tage ansvar og bedre kan forholde sig til naturfaget, når de laver undersøgelser i det fri.

Det skulle selvfølgelig opleves, så en af vores journalister slog et smut forbi en skole på Østerbro i København, hvor børnene har grise, høns og en tipi i havn. Læs mere om det her.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker