NATO: Nyt center for kvanteforskning skal ligge i Danmark
NATO nyt center for kvanteforskning Danmark

Danmark og NATO satser stort på kvanteteknologi. (Foto: Shutterstock)

Danmark og NATO satser stort på kvanteteknologi. (Foto: Shutterstock)

06 april 2022

Danmark skal spille en central rolle i udviklingen af nye kvanteteknologier til NATO.

Udgangspunktet bliver et nyt forskningscenter på Niels Bohr Institutet, hvor der både skal udvikles ny teknologier samt laves en inkubator, hvor virksomheder kan få hjælp til kvanteteknologiske løsninger.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Danmark blev udvalgt på grund af vores stærke position inden for kvanteforskning, som er et af de teknologiområder, NATO regner med, der kommer til at afgøre den globale magtbalance i fremtiden, ved siden af eksempelvis kunstig intelligens.

For eksempel kommer kvantecomputere til at spille en afgørende rolle indenfor cybersikkerhed og kryptering og er et af de stærkeste våben mod hackere.

Nærmere bestemt bliver det danske bidrag delt op i to:

  1. Et testcenter og fabrikationsenhed, hvor der skal arbejdes på at afprøve og fremstille nye teknologier, heriblandt højteknologiske komponenter til eksempelvis kvantesensorer, kvantekryptering eller kvantecomputere.
  2. En inkubator, som kommer til at blive et 12–18 måneder langt uddannelses- og mentorforløb, hvor virksomheder kan få hjælp til at gøre deres teknologier markedsmodne.

Det nye center betyder også, at Danmark får en mere betydningsfuld rolle i NATO fremover og bliver en mere attraktiv forskningsdestination, fortæller uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i pressemeddelelsen.

»Med et NATO-center bliver Danmark central for vores fælles sikkerhedspolitiske indsats på området. Og vi vil tiltrække nogle af verdens førende forskere og virksomheder. Det vil regeringen bakke op om med en ny strategi for kvanteforskning, som forventes lanceret til efteråret.«

Udover Niels Bohr Institutet bidrager Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Nationale Metrologiinstitut også til det nye center.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.