NASA sendte en hemmelig besked til Mars og udfordrede internettet til at regne den ud
Perseverance faldskærm

Kodeknækkere verden over lagde hjernen i blød, da NASA opfordrede folk til at knække koden, der er vævet ind i faldskærmsstoffet over Mars-roveren Perseverance. (Foto: NASA/JPL)

Kodeknækkere verden over lagde hjernen i blød, da NASA opfordrede folk til at knække koden, der er vævet ind i faldskærmsstoffet over Mars-roveren Perseverance. (Foto: NASA/JPL)

Kilde: 
25 februar 2021

Da NASA’s Perseverance rover i sidste uge foldede sin faldskærm ud for at lande på Mars, gemte faldskærmens røde og hvide mønster på en hemmelig kode.

Det afslørede ingeniøren med hovedansvaret for landingssystemet, Allen Chen, under en pressekonference i mandags.

»Nogle gange efterlader vi beskeder i vores arbejde, som andre kan finde,« fortalte han kryptisk, da han var i gang med at kommentere, hvad man kan se på landingsvideoen. Det skriver New York Times.

Den udmelding satte hele internettet i omdrejninger. Over hele verden prøvede folk at knække koden. Det gjaldt også den 23-årige datalogi-studerende Maxence fra Paris og hans far Jerome Abela.

Her kan du se Perseverance-landingsvideoen, hvor man ser mønstret på faldskærmen, når den folder sig ud. (Video: NASA)

Prøvede en myriade af talkombinationer

Far og søn downloadede landingsvideoen, så de kunne nærstudere mønstret på faldskærmen, og så slog det dem: De hvide og røde felter var computersprog - en binær kode bestående af 1-taller og 0’er.

Derfra begyndte de at eksperimentere. De arrangerede tallene på kryds og tværs, indtil det gik op for dem, at cifrene passede sammen i grupper af 10, men koden gav stadig ingen mening. Først da det slog dem, at talrækken skulle læses med uret og ikke mod uret, faldt det hele på plads. 

De tre inderste ringe i faldskærmen dannede ordene: 'DARE MIGHTY THINGS' eller på dansk: Vov mægtige ting. De ord kommer fra en tale af den tidligere amerikanske præsident Theodore Roosevelt fra 1899, og de bliver tit brugt af NASA’s Jet Propulsion Laboratory i Californien. 

Det var lederen af faldskærmsudviklingen Ian Clark, som fik ideen til at skjule en besked i stoffet, og han fik tilladelse til at gennemføre projektet. 

Nogle af Clarks tidlige ideer ville have krævet, at man ændrede farven på faldskærmen, men så risikerede de, at faldskærmen ville blive opvarmet anderledes, og at det kunne ændre dens evne til at folde sig ud.

Heldigvis endte Clark med en løsning, som ikke kunne påvirke faldskærmens ydeevne. Det ville trods alt have været pinligt for NASA, hvis missionen til 2,7 milliarder dollar mislykkedes, fordi en faldskærmsingeniør havde sneget en hemmelig kode med ombord. 

Maxence og Jerome knækkede koden cirka to timer efter, at Chen havde givet sin kryptiske besked på pressekonferencen. 

Koden i faldskærmen er ikke det eneste eksempel på budskaber, der er kommet med ombord på Perseverance. Læs mere om det i artiklen Danskere har fået tegninger og hemmelig besked med til Mars.

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.