NASA sender en helikopter til Mars i 2020
Kilde: 
14 maj 2018

Når NASA drager mod den røde planet, efter planen i juli 2020, medbringer de en lille helikopter, der - forhåbentligt - skal demonstrere, at man kan sende luftfartøjer op i planetens atmosfære.

»Højderekorden for en helikopter, der flyver her på Jorden, er omkring 40.000 fod (Cirka 12.000 meter, red). Atmosfæren på Mars er kun 1 procent af Jordens, så når vores helikopter er på Mars' overflade, svarer det til, at den er 100.000 fod (Cirka 30.000 meter, red.) oppe efter forhold på Jorden,« siger Mimi Aung.

Hun er projektleder ved NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL), der har udviklet helikopteren. 

Derfor var udviklerne nødt til at gøre helikopteren så let som muligt - uden at gå ned på styrke - og det tog fire år.

Resultatet er et lille, autonomt rotorfly, der vejer bare 1,8 kg og har et skrog på størrelse med en softball (en softball er cirka en halv gang større end en tennisbold, red.).

Helikopteren har desuden indbyggede funktioner, der er nødvendige for driften på Mars, herunder solceller til opladning af dens lithium-batterier og en varmemekanisme, der kan beskytte den mod de kolde Mars-nætter.

I 30 dage skal den testes med op til 5 flyvninger af gradvis større længde.

Den første flyvning bliver holdt 3 meter over Mars' overflade og i kun 30 sekunder, men helikopteren kommer også nogle få hundrede meter op i 90 sekunder ad gangen. 

Inden helikopteren kan flyve omkring på Mars, skal den nå frem. Det gør den, fastgjort til Mars 2020-roveren.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.