NASA-jubel: James Webb-rumteleskopet er kommet ‘på plads’ i rummet

En illustraton af, hvordan James Webb-teleskopet ser ud i udfoldet tilstand i rummet. (Illustration: NASA)

En illustraton af, hvordan James Webb-teleskopet ser ud i udfoldet tilstand i rummet. (Illustration: NASA)

Kilde: 
25 januar 2022

Det over 65 milliarder kroner dyre rumteleskop James Webb har nået sin tiltænkte destination i vores solsystem. Det skriver NASA i James Webb-teleskopets officielle blog.

»Webb, velkommen hjem!« lyder det fra NASA administrator Bill Nelson.

»Vi er et skridt nærmere at afdække universets mysterier. Og jeg kan ikke vente med at se Webb’s første nye blik på universet til sommer!« fortsætter han i blogindlægget.

James Webb-rumteleskopet er blevet ‘parkeret’ i kredsløb om et område mellem Jorden og Solen kaldet det andet Lagrange-punkt eller L2.

Det er hele 1,5 millioner kilometer fra Jorden, og den store afstand betyder, at teleskopet ikke kan repareres af astronauter, hvis noget skulle gå galt.

Til gengæld giver L2-punktet god udsigt til resten af universet, og det er samtidig et godt sted for James Webb-teleskopet at lade sine instrumenter køle ned.

»Vi er nu på nippet til at justere spejlene, aktivere og gøre brug af instrumenterne og ved begyndelsen på forunderlige og forbløffende opdagelser,« siger projektleder Bill Ochs fra NASA’s Goddard Space Flight Center i blogindlægget.

Tidligere på måneden blev en anden vigtig milepæl for rumteleskopet nået, da rumteleskopets solskjold foldede sig ud, nøjagtig som det skulle.

Solskjoldet er med til at få rumteleskopets temperatur ned på -233 grader Celcius, som er nødvendigt, for at alle måleinstrumenter kan fungere.

Se eller gense opsendelsen her. Lift-off sker 1 time og 22 minutter inde i videoen. (Video: NASA)

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.