NASA finder vilde stenprøver på Mars

Marsbilen, der har fundet stenprøver på den røde planet. 

Marsbilen, der har fundet stenprøver på den røde planet. 

Kilde: 
19 september 2022

»Is there Life on Mars«  sang David Bowie i 1971 med en ængstelighed i stemmen, der kaldte på svar. Det spørgsmål var Bowie hverken den første eller sidste til at stille.

Om der er liv, kan stadig ikke konkluderes, men nu er der i hvert fald blevet fundet sten, som måske har en forbindelse til en eller anden form for levende organisme.

Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Stenprøverne er fundet af en rover, som er NASA’s overvågnings-bil, der kører rundt på Mars. Marsbilen er døbt Perseverance, som på dansk betyder vedholdenhed. 

Vedholdenheden har tilsyneladende båret frugt, da bilen, som er udstyret med kameraer, nu har fundet 12 forskellige stenprøver i en flod, som blev dannet for 3,5 milliarder år siden. Stenene adskiller sig fra hinanden. Nogle stammer fra tidligere vulkaner, andre indeholder muligvis spor af levende organismer. 

NASA havde valgt det område på Mars, som, de mente, havde bedst muligheder for at give nogle spændende svar på mystikken omkring tidligere liv på den røde planet: 

»Vi valgte Jerezo-krateret til Perserverances undersøgelser, da vi mente, at det område havde de bedste muligheder for at give nogle ekstraordinære videnskabelige prøver - og nu ved vi, at Marsbilen blev sendt det rigtige sted hen,« siger Thomas Zurbuchen, der er videnskabelig administrator ved NASA, i pressemeddelelsen. 

Det er dog stadig svært at give et entydigt svar på Bowies 51 år gamle spørgsmål. 

NASA har i denne omgang fundet en muddersten, som indeholder organiske molekyler. Det kunne opfattes som et tegn på tidligere liv på planeten, men disse organiske molekyler, kan også opstå gennem en kemisk proces uden behov for liv. 

NASA planlægger nu, hvordan de nye stenprøver skal fragtes tilbage til Jorden, og de anslår, at prøverne først rammer Jordens overflade i starten af 2030’erne, hvor de skal undersøges nærmere. 

Så ligesom Bowie må vi væbne os med tålmodighed og vedholdenhed i søgen efter liv på Mars. 

 
ldl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.