NASA åbner for 'boardingkort': Skal dit navn med til Mars i 2020?

NASA har udgivet denne video om 2020-missionen. (Video: NASA).

NASA har udgivet denne video om 2020-missionen. (Video: NASA).

Kilde: 
23 maj 2019

Skal dit navn med, når NASA sender deres 2020-rover afsted mod Mars? Så har du nu chancen.

NASA har nemlig lagt et link op på deres hjemmeside, hvor det er muligt at skrive sig op til et såkaldt 'boardingpas', der kommer med hele vejen til den røde planet.  

Hvis alt går efter planen, letter roveren i juli 2020, og den er skemalagt til at lande på Mars i februar 2021, skriver NASA på deres hjemmeside. 

2020-roveren beskrives af NASA som en 'mekanisk videnskabsmand' og vejer godt 1.000 kilo. Når roveren lander på Mars, vil den blandt andet søge efter tegn på tidligere mikrobiologisk liv og indsamle informationer om planetens klima og opbygning. 

LÆS OGSÅ: InSight sender selfie hjem fra Mars

Og når 2020-roveren letter, vil det være med udstyr leveret fra Danmarks Tekniske Universitet. DTU Space har nemlig udviklet et centralt instrument kaldet PIXL. 

Det er grundlæggende et kamera kaldet Micro Context Camera-system, som vi tidligere har beskrevet på Videnskab.dk. 

Kameraet skal lede efter tegn på tidligere liv i klippeformationer på planeten. 

»Det er en stor milepæl og kulminationen på mange års arbejde, og vi er stolte af at levere udstyr, der lever op til NASA's meget strenge krav om kvalitet,« fortæller professor og afdelingsleder på DTU Space, John Leif Jørgensen, i en pressemeddelelse og fortsætter: 

»Det er helt centralt udstyr til missionen; det vil være vores kamera, der tager billederne af overfladen på Mars, så hvis der opdages tegn på liv deroppe, vil det være billeder taget med vores udstyr, der viser det.«

Skal du have dit navn med til Mars, har du ind til den 30. september til at udfylde et boarding pas

LÆS OGSÅ: Hvorfor har der ikke været flere mennesker i rummet?

LÆS OGSÅ: Mars 2020: Tre mulige mål for den næste Mars-bil

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.