Video: Nanospray laver vindue om til spejl – og tilbage igen

(Video: Joshua Edel)

13 september 2017

Forskere fra Imperial College London i England har lavet en opfindelse, der kan ændre en klar overflade til en spejlende overflade, og det kan åbne døren – eller måske nærmere vinduet – for justerbare materialer i fremtiden, skriver Motherboard.vice.com.

Det har længe været problematisk for forskere at lave materialer, der kan omdannes, da det kræver en meget præcis kontrol af partiklerne i materialet på meget lille skala, skriver forskerne i et nyt studie, netop publiceret i tidsskriftet Nature.

LÆS OGSÅ: Guld-nanopartikler kan slå kræftceller ihjel på en time

For at få opfindelsen til at virke var forskerne nødt til at skabe et lag, der er flere tusinde gange tyndere end et menneskehår, af guld-nanopartikler med de helt rigtige mellemrum.

For at danne det tynde lag af guld-nanopartikler fik forskerne nanopartiklerne til selv at samle sig mellem to væsker, der ikke blander sig.

Herefter tilføjede de lidt elektrisk spænding til væskerne, og ved hjælp af spændingen kunne de justere mellemrummene mellem partiklerne.

Når partiklerne var tættere, opførte laget sig som et spejl, da partiklerne her reflekterer lys i alle bølgelængder. Men når partiklerne ikke sad så tæt sammen, virkede laget som et vindue, da alle bølgelængder her kunne trænge igennem materialet.

LÆS OGSÅ: Er nanomaterialer farlige?

»Det er en virkelig fin balance. I lang tid kunne vi kun få nanopartiklerne til at klumpe sig sammen, når vi ville samle dem, i stedet for at få det præcise mellemrum,« siger Joshua Edel, der er professor i kemi ved Imperial College London, til motherboard.vice.com.

Selvom forskerne ikke er de første til at manipulere tætheden af ordnede nanopartikler, er det første gang, nogen har lavet et system, der kan vende tilbage til udgangspunktet.

Som du kan se i videoen øverst i artiklen, var forskerne i stand til at reflektere en mønt, når væsken får tilføjet den rette mængde spænding.

Bliver spændingen fjernet, kan man i stedet se en pengeseddel på den anden side af apparatet.

LÆS OGSÅ: Forskere: Ny solcreme med nanopartikler er mere sikker

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.