Nano-robot kan 'svømme' rundt i kroppen med medicin
Forskere har opfundet en lille nanofisk, der kan svømme medicin rundt i blodbanerne. Det kan give mere målrettet medicinering, så raske celler ikke bliver fejlbehandlet.

Forskere har opfundet den lille nanofisk, som efterligner fisks svømmemønstre. Nanofisken kan give mere målrettet behandling inde i kroppen, ved at 'svømme' medicinen hen til de syge celler. (Video: Joseph Wang og New Scientist)

Forskere har opfundet den lille nanofisk, som efterligner fisks svømmemønstre. Nanofisken kan give mere målrettet behandling inde i kroppen, ved at 'svømme' medicinen hen til de syge celler. (Video: Joseph Wang og New Scientist)

Det kan lyde særdeles ubehageligt at have et fremmedlegeme svømmene rundt inde i kroppen. Men hvad nu hvis dette fremmedlegeme kunne erstatte mindre operationer og give mere målrettet behandling, så kun syge celler blev medicineret? 

Det kan snart blive virkelighed.

Der findes en lillebitte robotfisk i mikroskopisk størrelse, som forskerne kalder en nanofisk. Nanofisken er så lille, at den kan svømme rundt inde i blodbanerne uden at ødelægge noget.

Forskerne bag er fra University of California og håber, at deres lille fisk kan bruges til at svømme medicin rundt i kroppen, så den ikke rammer de raske områder.

LÆS OGSÅ: Se verdens første robot, der bevæger sig i bølgebevægelser

Selv om den er lille, er den effektiv

Nano-robotten er så lille, at den kan angribe enkelte celler, og vil måske også kunne bruges til at lave små opgaver inde i kroppen, der ellers ville kræve en operation.

»Vi tror, at den kan blive meget nyttig til at transportere medicin, lave ikke-invasive operationer og fjerne mutationer i enkelte celler,« fortæller Jinxing Li, ph.d. i nano-ingeniørvidenskab ved University of California, som har været med til at opfinde fisken, ifølge newscientist.com.

Med hjælp fra en magnet kan man få nanofisken til at bevæge sig hen, hvor der er brug for den. Det kan eksempelvis være hen til syge områder i kroppen, som nanofisken kan transportere medicin til.

Forskerne kan få robotten til at svømme medicin hen til helt bestemte celler i kroppen, eller lave små indgreb, som måske kan erstatte små operationer. Det viser studiet, der er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Small.

LÆS OGSÅ: Fremtidens superkirurg er en robot

Robotten efterligner fisk

I videoen kan du se den lille robot, der er hundrede gange mindre end et sandkorn og bevæger sig ligesom en rigtig fisk. Altså bortset fra at den er lavet af metal. 

Nanofisken er ikke en rigtig fisk

Nanofisken er ikke en rigtig fisk, men den svømmer ligesom en rigtig fisk ved at lave små bevægelser, hvor den vrikker med kroppen i bølgebevælgelser. (Foto: Colourbox)

 Nanofisken er lavet af små stykker guld og nikkel, som er koblet sammen med sølvhængsler. Det kræver derfor ikke et mere avanceret styresystem end en magnet for at få den til at bevæge sig. 

Ved at kigge på svømmemønstre hos fisk har forskerne bygget den lille nanofisk, så den bevæger sig på samme måde som fiskene.

Nano-robottens for- og bagende er lavet af guld, og fungerer ligesom fiskens hoved og hale. De to midterste stykker er lavet af nikkel, og det er dem, der bevæger sig, når der kommer en magnet i nærheden.

LÆS OGSÅ: Aarhus Universitets nye magnet: 500.000 gange kraftiger eend Jordens magnetfelt

Kører på magnetmotor

På grund af magnetisme, begynder leddene at bevæge sig, så nanofisken laver bølgebevægelser, der får den til at svømme fremad. 

Den kan så styres ved at skrue op og ned for den magnetiske kraft. Skruer man ned, vil nikkelleddene bevæge sig langsommere, og fisken sætter tempoet ned.

Omvendt, hvis man skruer op for den magnetiske kraft, begynder fisken at lave hurtige bevægelser, som får den til at svømme hurtigere. Hvis man vil stoppe fisken, skal man ganske enkelt bare slukke for magnetkilden.

Forskerne viser i videoen øverst i artiklen, hvordan de får nano-robotten til at svømme med forskellige hastigheder, og hvordan de stopper den igen. 

De har dog endnu ikke løst, hvordan man kan fjerne fisken fra kroppen, efter den har gjort sit arbejde. Lige nu arbejder Jinxing Li og hans forskergruppe på at opfinde en nanofisk, der kan blive nedbrudt i kroppen, så metallet ikke bliver der.

LÆS OGSÅ: 87 kemikalier går i arv fra mor til barn

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.