Mystiske lyde i københavnsk havn afslører muligvis hidtil ukendt stenalderboplads
Stenalderboplads Havet Gemt Svanemøllen Havn flintesten lyde

Lige under havets overflade ud for Svanemøllen Havn i København ligger der med 90 procents sandsynlighed en gemt stenalderboplads, lyder det ifølge et nyt studie af forskere fra blandt andet Københavns Universitet. (Grafik: Ole Grøn/Københavns Universitet).

Lige under havets overflade ud for Svanemøllen Havn i København ligger der med 90 procents sandsynlighed en gemt stenalderboplads, lyder det ifølge et nyt studie af forskere fra blandt andet Københavns Universitet. (Grafik: Ole Grøn/Københavns Universitet).

26 maj 2021

Besynderlige lyde i havet ved Svanemøllen Havn i København stammer med stor sandsynlighed fra flintesten fra en hidtil ukendt stenalderboplads.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse, der er baseret på et nyt studie, hvor forskere fra universitet har været med til at skabe en banebrydende metode.

Med den nye geofysiske metode har forskere opfanget nogle lydsignaler, der stammer fra bearbejdede stykker af flintesten.

Dette materiale blev hyppigt anvendt af stenalderfolk for omkring 4.000 år siden til at bygge redskaber og våben.

»Flintesten, der er bearbejdet, det vil sige hugget til, er næsten altid ensbetydende med, at der er en stenalderboplads i nærheden,« forklarer Lars Ole Boldreel, der er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og en af forskerne bag opdagelsen, i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Vores seismiske måleinstrument gav kun signal i form af de specielle lydfænomener, når vi sejlede over den bearbejdede flint. Det gør os 90 procent sikre på, at der i Svanemøllen Havn ligger en stenalderboplads netop i dét område, hvor vi får signal.«

Nu mangler forskerne blot at foretage en række boreprøver, for at se om de kan finde bearbejdet flint under havoverfladen.

I Florida i USA har forskerkollegaer opfanget lignende lydsignaler, hvorefter dykkere var nede at bore. Her fandt de bearbejdet flintesten.

Ifølge de danske forskeres data, er der tale om en stor stenalderboplads, der strækker sig over et område på 80 gange 120 meter – omkring 7,5 til 9 meter under havoverfladen.

Forskerne håber, at metoden fremover kan bruges til at finde en lang række skjulte undervandsområder, der kan give et fornyet indblik i vores forfædres historie og kultur.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Remote Sensing.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.