Musk: Starlink-satellitter får 'solbriller' på, så de bliver mindre synlige
Starlink Elon Musk solbriller skygge for Solens stråler

De første 60 Starlink-satellitter lå stablet, inden de blev sendt i kredsløb om Jorden. (Foto: SpaceX)

De første 60 Starlink-satellitter lå stablet, inden de blev sendt i kredsløb om Jorden. (Foto: SpaceX)

Kilde: 
29 april 2020

Forleden skrev vi, at det var muligt at se SpaceX’s Starlink-satellitter tøffe henover himlen som perler på en snor.

Men, som vi også nævner i artiklen, er det langtfra alle, der er lige begejstrede for satellitternes himmeltog, særligt fordi de skinner så meget, at det kan forstyrre videnskabelige observationer, skriver Science Alert.

Flere astronomer har meldt sig i koret af bekymrede stemmer, fordi SpaceX, som ejes af Elon Musk, har tilladelse til at opsende 12.000 satellitter og har ansøgt om tilladelse til yderligere 30.000.


Ifølge Science Alert tager Elon Musk nu kritikken til sig, og han har i et Tweet forklaret, at det private rumselskab vil udstyre satellitterne med ’solbriller’ i den 9. opsending.

Og der går angiveligt ikke lang tid, før verden får et indblik i, hvordan en satellit udstyret med solbriller ser ud.  

Science Alert skriver nemlig, at den 9. opsending skulle være lige om hjørnet, da den 8. er skemalagt i maj.

På hjemmesiden findstarlink.com kan du se, hvornår og hvor Starlink-satellitterne kan ses på himlen over Danmark i den kommende tid. Vær opmærksom på, at tiderne kan ændre sig, så husk at dobbelttjekke, inden du drager ud i natten.

På findstarlink.com kan du også vælge din placering og følge satellitternes nuværende placering live ved at klikke på det lille ikon 'Live map'.

Elon Musk har løftet lidt af sløret for, hvordan solbrillerne fungerer og ser ud. De skal nemlig reducere Solens refleksion på satellitterne, og de er lavet ud af mørkt skum, som er transparent og således ikke forstyrrer satellitternes antenner.

»Det ligner lidt et solvisir på en bil,« lyder forklaringen fra Elon Musk i et Tweet, skriver Science Alert.  

På Videnskab.dk har vores rumanalytikere tidligere skrevet om astronomernes stigende bekymring for Starlink-projektets indvirkning på deres arbejde.

I skrivende stund har Starlink-mission sendt 422 satellitter afsted, men nu tyder det altså på, at den næste sending imødekommer nogle af astronomernes bekymringer, hvilket uden tvivl vil blive tæt monitoreret.


nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.