Dansk instrument omskriver menneskets historie
Kilde: 
18 august 2017

DTU udviklede det apparat, der gjorde det muligt at datere de hidtil ældste menneskelevn, som Videnskab.dk kunne fortælle om tilbage i juni.

Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

I Marokko, i udgravningen Jebel Irhoud, er der siden 1960’erne fundet adskillige levn fra mennesker. De ældste blev dateret til at være 160.000 år gamle.

I 2004 blev der igen fundet nye levn, blandt andet fossile knogler, som nu er blevet dateret til at være 300.000 år gamle, og dermed 100.000 år ældre end de hidtil ældste fund. Homo sapiens' historie er derfor langt ældre, end vi troede.

Apparatet kaldes Risø TL/OSL-reader. TL står for Thermoluminescense, og OSL står for Optically Stimulated Luminescence. Det er metoder, der blandt andet kan afdække, hvornår et sandkorn sidst er blevet ramt af sollys.

Risø TL/OSL-reader luminescens lysudsendelse

Risø TL/OSL-reader måler udsendelse af lys fra visse materialer. På den måde kan man datere oldtidslevn så langt tilbage som 500.000 år. (Foto: Mikal Schlosser)

Apparatet måler udsendelse af lys, også kaldet luminescens, fra visse materialer, blandt andet kvarts og feldspat, som sand og sten består af.

Materialerne udsender lys, når de opvarmes (thermoluminescence) eller bliver belyst (optically stimulated luminescence). Det kan ikke ses med et blotte øje, men kan måles med TL/OSL-reader.

Ud fra målingen kan man så beregne, hvornår materialet, for eksempel en flintøkse, er blevet begravet.

Luminescensdatering kan aldersbestemme op til omkring 500.000 år. Kulstof 14-datering, som også bruges til meget præcis aldersbestemmelse, kan til sammenligning kun bruges op til omkring 50.000 år.

Risø TL/OSL-readeren blev første gang fremstillet i 1982, og siden er der blevet solgt over 400 eksemplarer, som står på laboratorier i mere end 40 lande.

eh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.