Mars-robotten Perseverance tager selfie sammen med helikopteren Ingenuity
Perseverance viser sig selv og dens lille følgesvend Ingenuity frem på det seneste billede fra Mars.

Bag Perseverance står den lille helikopter Ingenuity på jorden. Perseverance har brugt sin lange robotarm til at tage selfien, som er sammensat af 62 enkelte billeder, hvilket er grunden til, at kameraet ser ud til at svæve. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Bag Perseverance står den lille helikopter Ingenuity på jorden. Perseverance har brugt sin lange robotarm til at tage selfien, som er sammensat af 62 enkelte billeder, hvilket er grunden til, at kameraet ser ud til at svæve. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Med den lille helikopter Ingenuitys snarlige prøveflyvning er NASA's nyeste Mars-mission så småt ved at komme op i omdrejninger.

Mens vi venter på den historiske prøveflyvning, som er første gang, et luftfartøj skal flyve på en fremmed planet, kan vi lade os fascinere af en selfie taget af Perseverance-roveren, med Ingenuity i baggrunden.

Hovedformålet med Perseverance-missionen er at lede efter tegn på tidligere liv på Mars, men roverens første opgave henover den næste måned bliver at assistere Ingenuity ved at videresende signaler fra helikopteren til og fra Jorden.

Ingenuitys eneste formål på Mars er at lave prøveflyvninger, for at afprøve hvor godt helikopterteknologien virker i Mars' tynde atmosfære og relativt svage tyngdekraft.

Ingenuity har ingen videnskabelige instrumenter ombord, men er dog udstyret med to kameraer, som blev afprøvet 3. april, mens Ingenuity stadig var monteret på undersiden af Perseverance, til at tage et nærbillede af Mars’ overflade.

Ingenuitys første farvebillede er af enormt lav opløsning, men NASA forventer højere kvalitets billeder under prøveflyvningerne. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

NASA meddeler, at Ingenuity forventes tidligst at lette for første gang 11. april, hvor den skal holde sig flyvende i op til 30 sekunder, 3 meter over jorden.

I alt skal den flyve fem gange over 30 Mars-døgn, hvorefter dens mission er slut, og Perseverance vil bevæge sig videre i sin søgen efter tidligt liv.

Udover at lede efter fortidigt liv skuer NASA også mod fremtiden med Perseverance: Roveren skal også skal samle sten og støv, som skal hentes tilbage til Jorden ved senere missioner, samt at lægge fundamentet for fremtidige bemandede missioner til den røde planet.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk