Mars-robotten Perseverance tager selfie sammen med helikopteren Ingenuity
Perseverance viser sig selv og dens lille følgesvend Ingenuity frem på det seneste billede fra Mars.

Bag Perseverance står den lille helikopter Ingenuity på jorden. Perseverance har brugt sin lange robotarm til at tage selfien, som er sammensat af 62 enkelte billeder, hvilket er grunden til, at kameraet ser ud til at svæve. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Bag Perseverance står den lille helikopter Ingenuity på jorden. Perseverance har brugt sin lange robotarm til at tage selfien, som er sammensat af 62 enkelte billeder, hvilket er grunden til, at kameraet ser ud til at svæve. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Med den lille helikopter Ingenuitys snarlige prøveflyvning er NASA's nyeste Mars-mission så småt ved at komme op i omdrejninger.

Mens vi venter på den historiske prøveflyvning, som er første gang, et luftfartøj skal flyve på en fremmed planet, kan vi lade os fascinere af en selfie taget af Perseverance-roveren, med Ingenuity i baggrunden.

Hovedformålet med Perseverance-missionen er at lede efter tegn på tidligere liv på Mars, men roverens første opgave henover den næste måned bliver at assistere Ingenuity ved at videresende signaler fra helikopteren til og fra Jorden.

Ingenuitys eneste formål på Mars er at lave prøveflyvninger, for at afprøve hvor godt helikopterteknologien virker i Mars' tynde atmosfære og relativt svage tyngdekraft.

Ingenuity har ingen videnskabelige instrumenter ombord, men er dog udstyret med to kameraer, som blev afprøvet 3. april, mens Ingenuity stadig var monteret på undersiden af Perseverance, til at tage et nærbillede af Mars’ overflade.

Ingenuitys første farvebillede er af enormt lav opløsning, men NASA forventer højere kvalitets billeder under prøveflyvningerne. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

NASA meddeler, at Ingenuity forventes tidligst at lette for første gang 11. april, hvor den skal holde sig flyvende i op til 30 sekunder, 3 meter over jorden.

I alt skal den flyve fem gange over 30 Mars-døgn, hvorefter dens mission er slut, og Perseverance vil bevæge sig videre i sin søgen efter tidligt liv.

Udover at lede efter fortidigt liv skuer NASA også mod fremtiden med Perseverance: Roveren skal også skal samle sten og støv, som skal hentes tilbage til Jorden ved senere missioner, samt at lægge fundamentet for fremtidige bemandede missioner til den røde planet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.