Efter 14 år sendes forsinket russisk videnskabsmodul endelig mod Den Internationale Rumstation

Den russiske Proton-raket, som bærer modulet. (Foto: Roscosmos)

Den russiske Proton-raket, som bærer modulet. (Foto: Roscosmos)

Kilde: 
22 juli 2021

Den Internationale Rumstation, ISS, får snart vokseværk.

Rumstationen udvides nemlig med et nyt 13 meter langt og 20 ton tungt laboratoriemodul, kaldet Nauka, som skal kobles til den russiske side af ISS.

Og det må siges at have været længe undervejs, for Nauka skulle oprindeligt sendes op i 2007, før tekniske problemer og budgetbesværligheder satte en stopper for det.

Det skriver BBC.

21. juli 2021 skete opsendelsen endelig, og det forventes, at det nye modul vil være færdiginstalleret den 29. juli.

Nauka-modulet. Før det kan installeres, skal astronauterne først fjerne en gammel sammenkoblingsstation. (Foto: Roscosmos)

Stor udvidelse af ISS

Når installationen er færdig, vil astronauterne på ISS have 70 kubikmeter mere at bevæge sig på og have ekstra plads til at udføre eksperimenter, opbevare last og hvile sig.

Derudover kommer modulet også med en stor ny robotarm, ERA, som skal sidde på ydersiden af rumstationen, leveret af Den Europæiske Rumorganisation, ESA, skriver BBC.

Naukas opsendelse kommer på et tidspunkt, hvor Rusland stiller spørgsmålstegn ved sin fortsatte medvirken på ISS. Rusland har offentligt meldt ud, at de måske trækker sig fra projektet i 2025, skriver BBC.

Sidste gang Rusland sendte et modul til ISS var i 2010, det var opbevaringsmodulet Rassvet.

Robotarmen vil kunne arbejde med op til 8 ton tunge objekter, og har en præcision på 5 milimeter, og vil kunne nå rundt på hele den russiske del af ISS. På grund af Naukas mange forsinkelser har robotarmen siddet på et lager i årevis. (Foto: ESA)

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.