Kunstig intelligens kan vurdere personlighedstræk ud fra billeder, påpeger nyt studie
28 maj 2020

Russiske forskere fra HSE University og Open University for the Humanities and Economics mener at have påvist, at kunstig intelligens er bedre til at bedømme folks personligheder ud fra selfie-billeder, end mennesker er.

Det skriver National Research University Higher School of Economics i en pressemeddelelse.

Mange har gennem tiden forsøgt at påvise sammenhænge mellem ansigtstræk og personlighed. Men selv de få etablerede sammenhænge mellem specifikke ansigtstræk og personlighedstræk er ret svage, forklarer universitetet i pressemedelelsen.

I det nye studie testede forskerne, hvor godt kunstige neurale netværk kunne genkende fem store personlighedstræk; samvittighedsfuldhed, neuroticisme, åbenhed, udadvendthed og imødekommenhed.

Undersøgelsen viste, at samvittighedsfuldhed var lettere at afkode end de fire andre personlighedstræk. Derudover viste det sig, at forudsigelser baseret på kvindelige ansigter var mere pålidelige end dem foretaget på billeder af mænd, skriver National Research University Higher School of Economics.

Den teknologi, forskerne testede, kan potentielt bruges til at finde det bedste match mellem personer indenfor eksempelvis kundeservice, dating og online vejledning.  

Tidligere studier, hvor mennesker har skullet bedømme personlighed ud fra billeder, har resulteret i modstridende konklusioner. I praksis tyder det altså på, at menneskelige vurderinger ikke er pålidelige nok til egentlig at have en praktisk værdi, kan man læse i pressemeddelelsen.

Der er dog stærke teoretiske og evolutionære argumenter for, at ansigtet formidler nogle af vores personlighedstræk – særligt de personlighedstræk, der har betydning, når vi kommunikerer og er sociale.

Men nyere neurovidenskabelige fund peger på, at den menneskelige hjerne aflæser ansigter holistisk og ikke fragmenteret, skriver National Research University Higher School of Economics, og at det måske er en af grundene til, at vi ikke er så gode til at koble personlighed og specifikke ansigtstræk.

De kunstige neurale netværk, forskerne testede i studiet, viste sig at kunne vurdere de fem personlighedstræk på et niveau udover tilfældigheder.

Studiet blev udført ud fra personlighedstests og billeder fra 12.000 forsøgspersoner. Ansigterne på hvert billede blev fragmenteret til 128 forkellige træk.

Resultaterne viste, at den kunstige intelligens kunne foretage et mere præcist gæt om to tilfældigt udvalgte personers personlighed i 58 procent af tilfældene.

Studiet indikerer ifølge pressemeddelelsen, at de kunstige neurale netværks evne til at vurdere et menneskes personlighed baseret på ansigtstræk udkonkurrerer det gennemsnitlige menneskes evne til at gøre det samme.

Den teknologi kan potentielt bruges til at foreslå produkter og sælge varer til personer baseret på kundens personlighed eller til at finde det bedste match i forskellige situationer, hvor to mennesker interagerer online, skriver National Research University Higher School of Economics.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.