Konstruktive nyheder: Træ kan være en grøn byggeklods - og hvordan bliver Kina klimaneutrale?
Der er væsentlige CO2-besparelser af hente ved at bruge træ som byggemateriale. Bliv klogere på det og meget mere i ugens nyhedsoverblik!
ugens_konstruktive_nyheder

Der skal en massiv udbygning til i vind- og solenergi til, hvis Kina skal nå i mål med at blive klimaneutrale i 2060, viser en artikel i Nature. Foto: Shutterstock

Der skal en massiv udbygning til i vind- og solenergi til, hvis Kina skal nå i mål med at blive klimaneutrale i 2060, viser en artikel i Nature. Foto: Shutterstock

Go’ formiddag.

Det er atter tid til at runde et håndplukket udvalg af ugens konstruktive nyheder fra forskningsverdenen, og i denne uge ser vi blandt andet nærmere på bæredygtigt byggeri samt Kinas ambitiøse klimamålsætninger i 2060 - for hvordan skal de egentlig nå i mål?

Det kan du blive en hel del klogere på herunder.

Nyhederne bliver som altid vendt, drejet og diskuteret i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe ‘Red Verden’, hvor knap 6.000 medlemmer tager del i snakken - så hop ind, og vær med!

Lad os springe ud i det og se på, hvordan træ kan blive et vigtigt komponent i fremtidens byggeri.

Er træ fremtidens byggemateriale?

Der kan nemlig være betydelige mængder af CO2-besparelser at hente, hvis boliger som énfamiliehuse og kæde- og rækkehuse bygges med en høj andel træ (78 procent) i fremtiden.

Det viser en ny forskningsrapport fra instituttet Build ved Aalborg Universitet, der er omtalt af Ingeniøren.

Så stor er forskellen

Måske sidder du og tænker, hvor stor forskellen egentlig er på det konventionelle byggeri og byggeri med træ? 

Det leverer den nye rapport et svar på. Blandt andet fremgår det, at:

Et konventionelt tungt byggeri med forholdsvis høj klimabelastning kan opføres med en CO2- belastning på 468 kg CO2 per kvadratmeter, når LCA beregnes over en 50 års periode. 

Opføres det samme byggeri med en høj andel træ (78 procent), vil det have en CO2 belastning på 184 kg CO2 per kvadratmeter, når LCA beregnes over en 50 årig periode.

Kilde:  Anvendelse af træ i byggeriet Potentialer og barrierer

Rapporten viser helt konkret, at CO2-udledningen kan skæres med omtrent 800.000 ton CO2 i 2030 sammenlignet med år 2019, hvis vi bygger mere i træ. I alt skal Danmark samlet set sløjfe 20 millioner ton CO2 frem mod 2030.

CO2-besparelsen forudsætter imidlertid, at det er en omstilling, der sker i etaper med 10 procent om året, så der i 2030 er sket en omlægning, hvor beton er erstattet af træ i énfamiliehuse og kæde- og rækkehuse.

I rapporten er der lavet såkaldte livscyklusvurderinger (LCA), hvor forskerne grundlæggende har sammenlignet byggerier i forskellige materialer over en lang periode. Den primære CO2-besparelse skal findes i, at et materiale som beton er en stor CO2-synder og udleder en del CO2 under fremstilling. Derimod binder træ CO2, når det vokser, hvilket kan bevares, når huset bygges - groft sagt.

Ifølge Ingeniøren er de store udfordringer med at bygge i træ blandt andet en vurdering af brandsikkerhed og lydgener.

Torben Valdbjørn Rasmussen, der er seniorforsker ved Build-instituttet, udtaler til Ingeniøren, at der samtidig skal skabes en større opmærksomhed omkring, hvordan man anvender træ i byggeri.

»Det er en omkostningsfuld affære at bygge en ny bolig, og det er noget, der skal stå i rigtig mange år. Derfor er det kun naturligt, at man ønsker sikkerhed for, at materialerne er i orden og anvendt rigtigt. Vi skal have skabt en større opmærksomhed på kvaliteterne i træ,« siger han til Ingeniøren.

Derudover kan der være udfordringer med biodiversitet i en produktionsskov. Hvis du vil læse mere om produktionsskov, kan du finde mere her her. Og du kan læse mere om en en urørt skov, der er god for biodiversiteten, her.

Artiklen kan findes her (bag betalingsmur) - men du kan selv dykke ned i rapporten her. Du kan også se vores tidligere video om beton og træbyggeri herunder. 

Videnskab.dk har quizzet med unge om deres evne til at gennemskue fup og fakta på sociale medier om klimaet. Få svaret på påstanden om beton vs. træ i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Kræver massiv udbygning at nå klimaneutralitet

Fra ét bæredygtigt projekt til et andet (noget større) klimaprojekt.

Kina, verdens største CO2-udleder, kom i september med en noget overraskende og ambitiøs udmelding fra FN’s talerstol: De vil være klimaneutrale i 2060, hvilket vi har skrevet om på Videnskab.dk. 

Red Verden: Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Siden er det blevet vendt og drejet, hvordan landet, der i dag står for 30 procent af verdens samlede udledninger, skal bære sig ad med det. Netop det har en analyse i Nature nu kigget nærmere på, hvor forfatteren præsenterer en række fremtidige klimascenarier for det enorme land.

Et af scenarierne er udarbejdet af forsker Zhang Xiliang fra Tsinghua University i Beijing. Forskeren har arbejdet sammen med Massachusetts Institute of Technology i Cambridge som en del af et stort nationalt projekt om Kinas fremtid uden brug af kul.

Zhang Xiliangs modeller peger på, at Kinas grønne elproduktion skal stige massivt de kommende år, og derfor er der brug for en enorm udbygning med primært vedvarende energikilder som sol- og vand og dels atomkraft, da Kina i dag får 65 procent af energien fra kulværker, fremgår det i Nature.

Ifølge Nature-artiklen vil der være brug for at bringe en række teknologier i spil, hvis Kina skal nå i mål, og i et af scenarierne fordeler det sig således:

  • Der skal ske en 16 gange udvidelse i mængden og kapaciteten af solenergi, i forhold til den nuværende kapacitet.
  • Udvidelsen af kapacitet i vindenergi skal nidobles i forhold til den nuværende kapacitet.
  • Hvis kulfyret skal erstattes, skal produktionen af kernekaft seksdobles og vandkraft fordobles (Andre steder i analysen peges der på, at brug af kernekraft skalvære endnu højere)

I ovenstående scenarie vil fossile brændstoffer som kul, olie og gas stadig tegne sig for omtrent 16 procent af energiforbruget i 2060, lyder det i analysen.

Det vil derfor også være nødvendigt at investere massivt i teknologier, hvor CO2 trækkes ud af luften, hvis landet skal opnå klimaneutralitet. Det kan være ved sammenkoble fossile teknologier med CCS (carbon capture storage - altså, CO2-lagring) samt investere i skovvækst, der som bekendt er en naturlig kulstof-støvsuger.

Analysens grundlæggende budskab er: Kina skal skære gevaldigt ned på kul for at nå i mål, og hvis du vil læse mere om de forskellige scenarier, kan analysen i Nature findes her.

Her er en oversigt over, hvilke lande der har udledt mest CO2 siden 1750. Video: CarbonBrief

Millioner til grøn forskning

Vi slutter denne uges nyhedsoverflyvning af med at fiske i egen andedam. På Videnskab.dk beskrev vi forleden, hvordan 333 millioner kroner er blevet fordelt på 65 forskningsprojekter om grøn omstilling.

Det er Danmarks Frie Forskningsfond, der her uddelt de mange millioner, og udaf 452 ansøgninger har DFF udvalgt 65 projekter, der er kommet gennem nåleøjet. 

Midlerne går til projekter, der skal hjælpe forskere med at sikre nye, originale idéer og forskningsmæssige gennembrud indenfor blandt andet klima, natur og miljø, hvilket du kan læse mere om her

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.