Konstruktive nyheder: Havgræs støvsuger kulstof - og hvide bygninger kan hjælpe klimaet
Et nyt forskningsprojekt har skabt en kulstof-støvsuger på havets bund. Ugens nyhedsoverblik er atter klar med en overflyvning, så læs med her!
Konstruktive_nyheder_

Havenge har vist sig at være et effektivt våben i kampen mod klimaforandringer. Foto: Shutterstock

Havenge har vist sig at være et effektivt våben i kampen mod klimaforandringer. Foto: Shutterstock

Havgræs er grønt guld, og hvide bygninger reflekterer Solens stråler utrolig effektivt.

Det er pointerne i et par af de forskningsprojekter, som vi på Videnskab.dk har fisket frem til jer i denne uges konstruktive nyhedsoverblik.

Nyhederne bliver som altid vendt, drejet og diskuteret i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe ‘Red Verden’, hvor knap 6.000 medlemmer tager del i snakken - så hop ind, og vær med!

Vi starter på havets bund, hvor forskere har genskabt et enormt areal med ‘grønt guld’.

Hav-enge støvsuger kulstof

Det startede med små ålegræs-frø, som forskere og marinebiologer spredte ud langs kyststrækningen omkring den sydlige ende af Virginia i USA i starten af 2000’erne.

Knap to årtier senere er de tusinde frø spiret og blevet til 3.612 hektar havgræs, som har den smarte funktion, at det suger mere kulstof og kvælstof ud af atmosfæren, jo længere tid det står og svajer på havets bund. 

Det skriver Science News på baggrund af et nyt studie og et stort projekt, der arbejder med at få genetableret flere havenge på havets dyb.

Ifølge Science News viser studiet, at havenge, der har groet i 9 år eller derover, lagrer 1,3 gange mere kulstof og 2,2 gange mere kvælstof, end yngre enge.

Til mediet siger marineøkolog Carlos Duarte, at projektet er et klart eksempel på, hvordan naturbaserede løsninger kan hjælpe med at afbøde klimaforandringerne.

Men hvorfor er det overhovedet så vigtigt at få genetableret arealer med havgræs på havets bund? 

Faktisk kan havgræs betegnes som en slags grønt guld, og ifølge Science News er havgræs vigtigt, fordi det binder det såkaldte ‘blå’ kulstof. Det er kulstof, der er lagret i havet og kyst-økosystemerne. 

Enge af havgræs er blandt de mest effektive lagre af kulstof, og dertil hører, at en grøn havbund er med til at holde hånden under et rigt dyreliv, skriver Science News.

Ifølge medforfatter på studiet, kystøkolog Karen McGlathery, kan projektet være med til at vise vejen for andre kystområder rundt i verden, hvor arealer af havgræs er blevet markant mindre.

Vil du vide mere om det grønne guld på bunden af havet, kan studiet findes her.

Havgræs er enormt vigtigt for havets og menneskers sundhed. (Video: Carla Schaffer/AAAS)

Skal vi male byerne hvide?

Vi maler byen... Hvid!

I fremtiden kan du muligvis komme til at løbe ind i flere bygninger, der er blevet malet hvide for klimaets skyld.

Mediet New Scientist beretter nemlig om, hvordan en række forskere har udviklet en ny slags hvid maling, der kan reflektere Solens stråler særdeles effektivt og dermed have en kølende effekt på bygningerne. 

I en test fandt forskerne, at den hvide maling kunne afkøle overfladen på bygningerne ned til 1,7 grader celsius under, hvad temperaturen reelt var målt til på dagen.

Den nye akrylmaling er lavet af calciumcarbonat, og sammenlignet med eksisterende varmereflekterende maling, der reflekterer omkring 80-90 procent af solenergi, klarede den nye maling helt op til 95,5 procent, skriver New Scientist.

Grunden til, at den afkølende effekt på bygninger er smart, er, at der skal bruges mindre energi på at holde kølesystemer kørende indendørs.

Et problem, som forskerne kun mener bliver større, i takt med at temperaturen stiger verden over, hvilket blandt andet er blevet beskrevet af forskere i mediet Carbon Brief. 

Selve studiet, der er udgivet i Reports Physical Science, kan du dykke ned i her. 

Red Verden: Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Godt pika-nyt!

Vi runder denne uges nyhedsoverblik af med at besøge de amerikanske pikaer, også kaldet pibeharer (Hvis du ikke kender dem, så gør dig selv den tjeneste at google dem, eller se videoen herunder!)

De søde væsener har indrettet sig højt oppe i de køligere bjergområder i det vestlige Nordamerika, og forskere har frygtet, at pikaerne er et af de pattedyr, der kan komme til at lide under de stigende globale temperaturer. 

Men det ser heldigvis ikke ud til at være tilfældet, viser et nyt litteraturreview (en forskningsgennemgang) ifølge mediet Science Alert.

Professor Andrew T. Smith har samlet al den nuværende forskning på området, og her viser resultaterne, at pikaen klarer sig bemærkelsesværdigt godt, omstændighederne taget i betragtning. 

»Disse resultater viser, at pikaer er i stand til at tolerere flere habitatsændringer, end vi tidligere har troet,« forklarer Andrew T. Smith til Science Alert. 

Der er imidlertid et ‘men’. For selv om klimaforandringerne ikke ser ud til at påvirke de små kræ, så kan det skyldes, at de har rykket teltpælene op og er flyttet højere op i bjergene.

Desuden er der regioner, hvor pikaer ser ud til at trives dårligere. Det kan dog ikke udelukkendes tilskrives klimaforandringerne, uddyber forskeren til Science Alert.

Ikke desto mindre er den overordnede status på de små væsener altså, at de klarer sig udmærket. Og hvis det ikke var opmuntrende nok, så se lige videoen herunder!

Det ser ud til, at de søde væsener i nogen grad kan modstage temperaturstigningerne, viser et nyt litteratureview. (Video: Liz Barrett)

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.