Kom helt, helt tæt på: Fotokonkurrence viser en utrolig verden set gennem mikroskop
300.000 hjerneceller, spidsen af flue og hjernen på en ufødt rotte - se et udsnit af billederne fra Nikon Small World-fotokonkurrencen.
foto blad egetræ jason kirk

Vinderen har taget dette billede af et egetræsblad. Hvis du ikke lige kan genkende bladet, så skyldes det nok, at mesterværket er sammensat af 200 nærbilleder taget med et specialbygget mikroskopsystem og forskellige lysteknikker til at frembringe de særlige farver. De hvide udvækster er de bittesmå 'hår', der sidder på bladet og beskytter det mod vejr og insekter. Det lilla er bladets porer, der udveksler gasser med atmosfæren. Det cyanblå er årerne, der transporterer væske rundt. (Foto: Jason Kirk)

Vinderen har taget dette billede af et egetræsblad. Hvis du ikke lige kan genkende bladet, så skyldes det nok, at mesterværket er sammensat af 200 nærbilleder taget med et specialbygget mikroskopsystem og forskellige lysteknikker til at frembringe de særlige farver. De hvide udvækster er de bittesmå 'hår', der sidder på bladet og beskytter det mod vejr og insekter. Det lilla er bladets porer, der udveksler gasser med atmosfæren. Det cyanblå er årerne, der transporterer væske rundt. (Foto: Jason Kirk)

Hvert år afholder Nikon deres Small World-fotokonkurrence, hvor forskere verden over bruger mikroskoper til at fange billeder af en verden, vi ellers aldrig ville se.

Den syvogfyrrende udgang af konkurrencen er netop løbet af stablen, og dette års vinder, som du kan se foroven, er et farverigt billede af ydersiden på et egetræsblad taget af Jason Kirk fra Baylor College of Medicine i USA.

»Nikon Small World blev skabt for at vise verden, hvordan kunst og videnskab finder sammen under mikroskopet. Dette års førsteplads kunne ikke være et bedre eksempel på den sammenblanding,« udtaler Eric Flem, kommunikationsansvarlig ved Nikon i en pressemeddelelse. 

I begrundelsen for førstepladsen lyder det, at Jason Kirks billede er et »mesterligt eksempel på det dynamiske forhold mellem billedteknolog og artistisk kreativitet«. 

På top 20-listen over de bedste billeder finder vi også danske Martin Kaae Kristiansen, der har taget et billede af en hob af bakterier, der er fanget i en slimagtig kugle. 

Nedenfor finder du en samling af de billeder, som dommerne udpegede til at være de bedste ved konkurrencen. 

300.000 neuroner

Andenpladsen gik til dette foto af en mikroskopisk lille, flydende enhed, hvor 300.000 neuroner (hjerneceller) er spredt ud på to isolerede grupper - en til højre og en til venstre. 

300.000 neuroner

(Foto: Esmeralda Paric & Holly Stefen)

Klø-klar lus

På tredjepladsen finder vi dette nærbillede af en lus, der i er færd med at hæve det ene bagben, hvor en solid klo sidder klar til at gribe fat i nærmeste hårsæk.

lus

(Foto: Frank Reiser)

 

I hjernen på en ufødt rotte 

Her er vi helt, helt inde i hjernen på en ufødt rotte. Dette billede løb med fjerdepladsen i konkurrencen og viser en sensorisk neuron (hjernecelle) i den ufødte rotte. 

Rottehjerne

(Foto: Paula Diaz)

Spidsen af en flue

Du vil nok helst være fri for at vide det, men det er det her, der rammer din mad, hvis ikke du dasker fluerne væk. På femtepladsen finder vi billedet her, hvor fotografen er gået helt tæt på spidsen af en stor husflue (Musca Domestica). 

Flue

(Foto: Oliver Dum)

I hjernen på en mus

Dette net af hvide, langstrakte tråde hører til i hjernen på en voksen mus - nærmere betegnet i hjernebarken (somatosensory cortex). Billedet er taget med 3D-teknologi. 

mussehjerne

(Foto: Andrea Tedeschi)

En lille mide

På syvendepladsen finder vi dette farvestrålende billede af en som oftest uønsket fætter - en mide. Billedet viser selve hovedet på miden. 

Mide

(Foto: Dr. Thong Zang & Dr. Paul Stoodley)

Farverige indvolde

Vi bliver i det farverige hjørne - her med et billede på ottendepladsen, der viser et tværsnit af indvoldene på en mus. 

Indevolde

(Foto: Amy Engevik) 

Vandloppe med gæster 

På konkurrencens niendeplads finder vi et billede af en vandloppe (daphnia pulex) med fuld last. Den bærer både små fostre og bakterier med sig. 

vandlloppe

(Foto: Jan van IJKen

Dansker på en syttendeplads 

Og så springer vi til konkurrencens nr. 17, hvor vi finder en dansker. Han hedder Martin Kaae Kristiansen og havde også en video med i Nikon Small World In Motion-konkurrencen, som er video-udgaven af samme konkurrence. Billedet her viser trådene fra cyanobakterier, der er fanget i en våd og slimagtig masse. 

Dansk forsker foto

På syttendepladsen ved årets Nikon Small World-fotokonkurrencen finder vi dette billede fra danske Martin Kaae Kristiansen. (Foto: Martin Kaae Kristiansen)

Vil du se mere?

Hvis du vil se flere vinderbilleder fra konkurrencen, kan du klikke her. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk