Kemiske spor på din mobil afslører din livsstil
Kilde: 
15 november 2016

Det er ikke nogen hemmelighed, at din mobiltelefon indeholder rigtig mange informationer om, hvem du er. Men vidste du, at telefonskærmens overflade alene kan gemme på oplysninger om dit forbrug af plejeprodukter, mad og medicin?

Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet PNAS, skriver theguardian.com.

Ifølge de amerikanske og tyske forskere bag studiet kan analyser af kemiske spor på telefonskærme både hjælpe politiet og medicinske fagfolk med at opbygge personprofiler.

De kemiske spor kan eksempelvis afsløre, om man bruger produkter mod hårtab, eller om man tager antidepressiver.

»Man kan finde ud af, om der er tale om en mand eller kvinde, og hvis man så finder ud af, at de bruger solcreme, ved man, at vedkommende er et udendørsmenneske,« siger Pieter Dorrestein, medforfatter af studiet og lektor i kemi på University of California, til theguardian.com.

LÆS OGSÅ: Spændende teori: Din smartphone er en del af din bevidsthed

Forskerne tog prøver fra 39 personers højre hånd og mobiltelefon, og de analyserede prøverne ved hjælp af den meget følsomme teknik massespektrometri.

»I 69 procent af tilfældene kunne vi påvise en helt præcis sammenhæng mellem den kemiske, molekylære profil på telefonen og den person, telefonen tilhørte,« siger Pieter Dorrestein til theguardian.com.

Teknikken kan blandt andet bruges af politiet til at blive bekendt med en kriminel persons livsstil, og den kan bruges til at undersøge, om patienter tager deres medicin eller reagerer på bestemte lægemidler.

Nogle kemikalier, såsom myggespray, blev fundet på telefoner hele fire måneder efter, at ejerne sidst havde brugt produktet.

Melanie Bailey, ekspert i retsmedicinsk analyse ved University of Surrey i England, er positiv over for studiet:

»Fingeraftryk fra en mobiltelefon er komplet ubrugelige, hvis personen ikke er i en database, eller hvis fingeraftrykket er udtværet. Informationen fra dette studie kan indsnævre en liste af mistænkte, eller i det mindste give en form for viden om, hvilken slags person, man skal gå efter,« siger hun til theguardian.com.

LÆS OGSÅ: Mobilen kan skanne din hjerne​

LÆS OGSÅ: Mobil-app afslører tyve på deres gangart​

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.