Kan man lave AI med rigtige tanker og følelser?
Kunstige intelligenser har helt grundlæggende ret dårlig situationsfornemmelse, fortæller en professor i kunstig intelligens.

I serien Science VS Fiction har Jakob Stegelmann denne gang besøg af professor i kunstig intelligens Thomas Bolander og AI-programmør Thomas Egeskov Peterson. De fortæller, hvorfor robotter i fiktionens verden ikke altid giver et retvisende billede af virkeligheden. (Video: Jakob Stegelmanns Filmproduktion)

I serien Science VS Fiction har Jakob Stegelmann denne gang besøg af professor i kunstig intelligens Thomas Bolander og AI-programmør Thomas Egeskov Peterson. De fortæller, hvorfor robotter i fiktionens verden ikke altid giver et retvisende billede af virkeligheden. (Video: Jakob Stegelmanns Filmproduktion)

»I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that,« konstaterer den kunstige intelligens HAL 9000 følelseskoldt i filmen 'Rumrejsen år 2001' fra 1968.

HAL er kold og kalkulerende, men hvad er egentlig mest farligt: En ufølende robot eller en robot, der kan elske, hade og føle hævntørst, ligesom mennesker?

Og hvor meget science er der overhovedet i de robotter og kunstige intelligenser, der kæmper med og mod os mennesker i fiktionens verden?

I serien Science VS Fiction har Jakob Stegelmann denne gang besøg af professor i kunstig intelligens Thomas Bolander og AI-programmør Thomas Egeskov Peterson.

De fortæller først og fremmest, at kunstig intelligens er en lidt større udfordring, end fiktionen lader os tro. Intelligenserne har nemlig en grundlæggende 'mangel på situationsfornemmelse', fortæller Thomas Bolander.

Han forestiller sig som eksempel, at man lader sin husholdningsrobot passe børnene og 'sørge for, at de ikke laver ballade':

»Og så kommer jeg hjem, og så er de bagbundet og med gaffatape for munden, for så laver de ikke ballade...« 

Om serien Science VS Fiction

I YouTube-serien Science VS Fiction spørger Jakob Stegelmann, mangeårig vært på DR's Troldspejlet, en række forskere og fagfolk om, hvad videnskaben har at sige til alt fra King Kong til kunstig intelligens.

Her finder du alle afsnit af serien på Videnskab.dk:

Serien er blevet til takket være støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk