Kamera på størrelse med et saltkorn tager forbløffende flotte fotos

Det ultra kompakte kamera kan produceres som mikrochips. Den nye teknologi kaldes “metasurface”, og her ses overfladen med de 1,6 millioner stolper. (Foto: Tseng et. al.)

Det ultra kompakte kamera kan produceres som mikrochips. Den nye teknologi kaldes “metasurface”, og her ses overfladen med de 1,6 millioner stolper. (Foto: Tseng et. al.)

06 december 2021

Nu er der lavet et kamera på størrelse med et saltkorn. Ja, du læste rigtig. På størrelse med et saltkorn.

Forskere fra Princeton University og University of Washington har nemlig skabt et mikrokamera, som ifølge dem kan tage lækre, skarpe fotos tilsvarende en kameralinse med en volumen 500.000 gange større.

»Det har virkelig været en udfordring at designe og konfigurere de her små nanostrukturer, så de opførte sig, som vi ville,« fortæller Ethan Tsen, der er ph.d.-studerende i datalogi ved Princeton, og som var med til at lede studiet, i en pressemeddelelse.

‘Metasurface’ hedder den nye teknologi, som har gjort det muligt at lave kameraet, der kun er en halv millimeter bredt.

 Foto til venstre viser, hvor uskarpt forskeres mikrokamera var tidligere. Til højre ses det nye. (Foto: Tseng et. al.)

 

Hvor normale kameraer bruger kurvet glas eller plastiklinser, som fokuserer og bøjer lysindfaldet, består Metasurface af 1,6 millioner cylinderformede mikrostolper.

Stolperne har hver især en unik geometrisk opsætning og fungerer som optiske antenner.

Ved hjælp af algoritmer har forskerne fået stolperne til at interagere med lys, således man får et billede i farve af høj kvalitet.

Før har man kun kunnet få billeder af dårlig kvalitet med de her mikrokameraer. En af de hovedårsagerne til, at det nye kamera kan skabe så flotte billeder, er, at forskerne har designet stolperne til at udgøre en såkaldt optisk overflade.

Den optiske overflade har sammen med særlige algoritmer givet forskerne mulighed for at booste kameraets ydeevne.

mikrokamera fotos

I forhold til det tidligere versioner af mikrokameraer (første og anden kolonne), så kan man ud fra a, b og c se, hvor skarpe billerne bliver med det nye kamera (tredje kolonne). Billederne yderst til højre er taget med et kamera, der er 500.000 gange større end mikrokameraet. (Foto: Tseng et. al.)

Potentialerne for det nye kamera er mange. Specielt i sundhedsvæsenet, hvor det bliver nemmere for sundhedspersonale at spotte sygdomme ved undersøgelser.

Derudover kan det godt være, du synes, dit smartphonekamera klarer det pænt godt i øjeblikket. Men kameraet på din smartphone kan med denne teknologi i fremtiden blive endnu vildere.  

»Vi kunne lave hele overfladen på bagsiden af din telefon om til et kæmpe kamera med 'ultra-high' opløsning. Man ville ikke behøve de tre kameraer bagpå. Altså, vi kan tænke helt vilde ideer til fremtidens telefon,« fortæller Felix Heide, medforfatter på studiet og assisterende professor i datalogi på Princeton ifølge pressemeddelelsen.

Den nye teknologi er beskrevet i et studie, der er udkommet i tidsskriftet Nature Communications.

fth

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.