Kæmpe harpun skal løse problemet med rumskrot
Kilde: 
16 marts 2018

Du kender sikkert billedet af en oprydningsmand, der spidder affald eller blade op og samler det i en pose for at holde parken ren.

Det er nogenlunde den samme løsning, som det engelske rumforskningsinstitut, Surrey Space Centre, netop har præsenteret for at samle rumskrot ind fra rummet, skriver bbc.com:

En 1 meter lang harpun med modhager, der, fastgjort til en styreraket, skydes ud i rummet for at jage gammelt rumskrot, som den kan gennemtrænge og tvinge ned gennem atmosfæren, hvor det vil brænde i stykker.

Airbus-harpunen, som den bliver kaldt, er netop blevet præsenteret i en video, hvor den fra få meters afstand bryder igennem et 3 centimeter tykt lag aluminum - et materiale, der typisk bruges til rumfartøjer.

I videoen her forklarer projektingeniøren bag, hvordan Airbus-harpunen fungerer. (Video: ITV News)

Næste skridt er, at harpunen skal lave samme øvelse på en afstand af 25 meter, hvilket svarer til den afstand, der vil være, når harpunen skal gennemtrænge rumskrot i rummet.

Harpunen bliver designet med henblik på at kunne fange og destruere Det Europæiske Rumagenturs (ESA) satellit Envisat, der har været inaktiv siden 2012.

»Hvis vi kan designe en harpun, der kan håndtere Envisat, så bør det være muligt at håndtere alle typer rumfartøjer, inklusiv de mange første rakettrin (første del i flertrinsraketter, red.), der stadig er i kredsløb,« fortæller projektingeniør Alastair Wayman til bbc.com.

Førhen har man brugt net og robotarme for at samle rumskrot ind, men harpunen har qua sin enkelthed visse fordele, da rumfartøjer ofte roterer, hvilket for eksempel kan være svært at håndtere med en robotarm, forklarer Alastair Wayman yderligere til bbc.com.

Det Europæiske Rumagentur har sat alle sejl ind for at fange Envisat-satelliten, og i næste måned vil agenturet teste en miniature version af Airbus-harpunen i rummet.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.