Innovationsfonden bevilger 21 millioner til projekt om klimavenlig beton
I et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut har man til måls at reducere CO2-udledningen af cementproduktion med 50 procent.
Innovationsfonden Cement Klimavenlig

Udover Aalborg Portland og Teknologisk Institut deltager udenlandske og danske forskere fra Technische Universität München, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet også i det nye projekt. (Foto: Shutterstock).

Udover Aalborg Portland og Teknologisk Institut deltager udenlandske og danske forskere fra Technische Universität München, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet også i det nye projekt. (Foto: Shutterstock).

Fremtidens cement skal udlede mindre CO2.

Derfor støtter Innovationsfonden Teknologisk Institut med 21,6 millioner kroner til et nyt projekt, skriver fonden i en pressemeddelelse.

Med projektet CALLISTE planlægger Teknologisk Institut at erstatte cementklinker med en kombination af kalcineret ler og kalk, der er en viderebygning af Aalborg Portlands ’FUTURECEMTM-teknologi’.

Denne teknologi kom på markedet i begyndelsen af året og har et 30 procent lavere CO2-aftryk.

»Vores beregninger viser, at potentialet for årlige CO2-besparelser, der kan opnås ved implementering af projektets resultater, er betydeligt. Alene i Danmark forventes en potentiel besparelse at kunne være helt op mod 0,5 millioner ton CO2 i 2030.«

»Og på globalt plan vil en implementering af FUTURECEM-teknologien kunne føre til en CO2-besparelse på cirka 900 millioner ton CO2 per år, hvis det antages, at teknologien medfører en 30 procent reduktion af den nuværende CO2-udledning fra cementproduktionen,« siger Søren Lungsted Poulsen, der er projektleder for CALLISTE ved Teknologisk Institut.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.