Imponerende billeder: Rumfartøj knipser nærbilleder af asteroide
nightingale osiris rex bennu

Her ses et nærbillede billede af asteroiden, og det sted, hvor det er planlagt, at TAGSAM skal være i berøring med asteroidens støv. (Foto: NASA)

Her ses et nærbillede billede af asteroiden, og det sted, hvor det er planlagt, at TAGSAM skal være i berøring med asteroidens støv. (Foto: NASA)

Kilde: 
04 maj 2020

75 meter.

Det er så tæt, NASA’s rumfartøj OSIRIS-Rex har været på asteroiden Bennu, og det har kastet flere fascinerende asteroide-billeder af sig.

Det skriver Universe Today.

nft_companion_image-sm2

OSIRIS-REx kommer til at tage realtid-billeder på den store mission, hvor den bruger punkter fra tidligere billeder til at navigere rundt på Bennu’s overflade. Foto: NASA

Rumfartøjet har i de seneste uger ’øvet’ sig op til den helt store test, hvor OSIRIS-Rex, hvis alt går efter planen, skal indsamle prøver fra asteroiden.

Billederne stammer fra den seneste manøvre, der er blevet døbt ’checkpoint’, og de 75 meter er endnu er det tætteste, som OSIRIS-Rex har været på Bennu.

Efterfølgende trak rumfartøjet sig tilbage i kredsløb, således at det autonome fartøj ikke kommer på kollisionskurs med asteroiden.

Og når den store prøve så skal stå, kan OSIRIS-Rex sammenligne de ‘gamle’ billeder med billederne i realtid, så den kan finde sit indsamlingssted, skriver Universe Today. 

osiris rex bennu øvelse Bennu 75 meter

Checkpoint-øvelsen (øverst) er generalprøven, inden den endelige mission (nederst) løber af stablen. (Illustration: NASA/Goddard/University of Arizona)

Det er ikke planen, at OSIRIS-Rex skal lande på Bennu, men i stedet skal et lille instrument, TAGSAM, være med til at hvirvle støv op, således den lille maskine kan indsamle det.

Ifølge Universe Today er det målet, at der skal indsamles omtrent 60 gram partikler, der formodes at være mindre end 2 centimeter.

Projektleder Rich Burns fra NASA’s rumfartcenter i Maryland kalder det ifølge Universe Today en milepæl, at man nu er så tæt på at indsamle materiale fra asteroiden.

»At vi har formået at eksekvere på denne monumentale milepæl, når nationen er midt i så stor en krise, viser stor professionalisme og fokus fra holdet bag. Det siger noget om deres ’vi kan gøre det her’-attitude, og forhåbentlig er det lidt gode nyheder i de her svære tider,« siger projektlederen.

Den første indsamling er skemalagt til 25. august, hvor TAGSAM vil være i berøring med Bennu i fem sekunder.

Det er planen, at OSIRIS-Rex vender snuden hjem og lander på Jorden i september 2023, skriver Universe Today.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.