Hvad føler en hest? Nyt pandebånd kan måske give svaret, påstår studie
Heste Følelser Mennesker Hjernen

Forskere har opfundet et apparat i form af et pandebånd til heste, der måler dyrets hjernebølger. Ifølge forskerne kan det give en antydning af, hvad heste føler. (Foto: Shutterstock).

Forskere har opfundet et apparat i form af et pandebånd til heste, der måler dyrets hjernebølger. Ifølge forskerne kan det give en antydning af, hvad heste føler. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
15 marts 2021

Når du ser en hest galoppere rundt på marken eller vrinske i sin stald, kan du have en formodning om, hvilke tanker der går gennem dens hoved - men du ved det ikke. Det vil forskere gøre om på.

Amerikanske forskere har nemlig opfundet en form for mobilt pandebånd, der registrerer hestes hjernebølger.

Det skriver Sciencemag.org.

»Det er et stort gennembrud,« siger Katherine Houpt, der er forsker i dyrs adfærd ved Cornell University i New York ifølge Sciencemag.org. Hun har ikke været en del af studiet.

Ifølge Houpt kan man med pandebåndet 'trænge ind' i dyrs sind og på sigt udvide undersøgelserne til at se på andre dyr end heste.

Pandebåndsapparatet gør brug af såkaldt elektroencefalografi (EEG), der registrerer hjernens elektriske impulser.

Siden begyndelsen af 1900-tallet har forskere brugt forskellige værktøjer til at registrere patienters hjerneimpulser for at studere epilepsi og søvnrytmer.

Inden for den seneste årrække har forskere opdaget, at EEG-bølger også kan signalere tegn på depression, angst og glæde.

Selvom man før har undersøgt dyrs hjernebølger, har man ikke haft en metode til at måle dyr i det fri før nu.

Apparatet har været seks år undervejs, og er væsentligt simplere opbygget end dem, man bruger til at måle menneskers hjernebølger.

Hvor EEG-apparater til mennesker indeholder mellem 12 til over 100 elektroder, har apparatet til hesten kun 4 tilkoblet.

I studiet, der er publiceret i tidsskriftet Animal Behaviour Science, har forskere analyseret EEG-bølger fra 18 heste. Halvdelen af dem levede i stalde, mens resten levede i det fri.

De to grupper havde meget forskellige EEG-resultater. Staldhestenes hjernebølger mindede om de hjernebølger, man oftest ser hos mennesker med angst eller depression.

Hjernebølgerne hos hestene i det fri viste derimod tegn på, at de var afslappede og mere opmærksomme end den anden gruppe heste.

Ifølge Sciencemag.org er Konstanze Krueger, der forsker i dyrs kognitive evner ved University of Nürtingen-Geislingen, dog skeptisk overfor resultaterne, da det ikke er sikkert, at menneskers hjernebølger kan sammenlignes med dyrs.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.