Hjælp Videnskab.dk: Hvordan skal vi redde verden herfra?
Hvordan fortæller vi bedst om løsninger på verdens store problemer og dækker den grønne omstilling i vores store satsning, Red Verden?
Red Verden, Videnskab.dk, videnskab, forskning, løsninger, klima

Vi har allerede lavet over 100 artikler i vores tema Red Verden, og flere end 5.000 danskere har sluttet sig til vores Facebook-gruppe med fokus på løsninger. (Grafik: Lærke Rosenberg/Shutterstock/Videnskab.dk)

Vi har allerede lavet over 100 artikler i vores tema Red Verden, og flere end 5.000 danskere har sluttet sig til vores Facebook-gruppe med fokus på løsninger. (Grafik: Lærke Rosenberg/Shutterstock/Videnskab.dk)

I snart tre år har Videnskab.dk haft særligt fokus på at skrive om løsninger på verdens problemer med afsæt i videnskab.

Klima har ganske naturligt fået meget fokus, og den grønne omstilling kommer lige så naturligt til at fylde meget den næste tid.

Men hvordan bør vi mere præcist tage fat på emnerne? Og hvilke ideer er de bedste at kaste sig over?

Det kan du, kære læser, være med til at bestemme.

»Få forskerne til at diskutere vores forslag«

I vores Facebook-gruppe Red Verden har vi allerede luftet en del af vores konkrete overvejelser. Nogle af gruppens over 5.000 medlemmer har allerede givet deres input, som du kan læse ved at melde dig ind ganske gratis og uforpligtende.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.

Red Verden-temaet gik i luften i 2017 i en tid, hvor der kun var lille fokus på bl.a. klimaløsninger. I dag er billedet anderledes. Så hvordan gør vi det bedst herfra?

Det lader især til, at det er en populær tanke at lave et mere direkte link mellem jer som brugere og forskerne selv.

»Jeg har selv en masse ideer til konkrete løsninger og tænker andre også har ideer. Vil det være muligt at samle forskellige forslag til tiltag et sted og samle et hold af eksperter indenfor forskellige områder, der kan diskutere forslagene?«

»Hvis der dukker særligt gode forslag op, kan man med opbakning fra eksperterne bedre stille det som borgerforslag med gennemslagskraft,« lyder det for eksempel i Red Verden-gruppen.

Hvad bør vi journalister se på?

Noget andet er, hvilke konkrete artikler vi journalister kaster os over. Også her vil vi gerne have dit input.

Historier kunne kredse om:

  1. Bæredygtighed. Hvornår er noget egentlig bæredygtigt? Hvad gør et produkt bæredygtigt – og hvordan afkoder man, om producenten bare pynter sig med lånte fjer?
  2. Hvordan får man politikere til at tage en sag alvorligt? Hvordan mobiliserer man sig bedst?
  3. Hvilke succeshistorier har der været indtil videre – om vi så taler klima, miljø, biodiversitet, bekæmpelse af sygdom, fattigdom eller andet. Og hvad kan vi lære af dem?
  4. Hvor grøn er vedvarende energi præcist? Hvad er fordele og ulemper ved vindmøller, solceller, varmepumper osv., og hvordan bliver de bedre?
  5. Hvordan fungerer ting – om vi så taler affaldssortering eller klimamodeller?

Men det kan også være meget andet, der er interessant, og historierne kan fortælles på flere forskellige måder. Måske foretrækker du for eksempel videoer eller podcast frem for artikler? Hvad synes du?

Giv dit besyv med!

Du kan sende os en mail på redaktion@videnskab.dk - skriv gerne Red Verden i emnefeltet.

Du kan også skrive i kommentarfeltet under denne artikel.

Eller du kan give din mening til kende i Red Verden-gruppen på Facebook, hvor du også kan læse mange flere forslag til historier, og hvordan vi kunne kaste os over dem.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.