Her er verdens første bøjelige 3D-smartphone
Forskere fra Canada har udviklet en fleksibel, holografisk smartphone, Holoflex, som er en helt ny måde at tænke mobiltelefoner på. Den har en bøjelig touchscreen, hvorpå du kan se tredimensionelle billeder – helt uden 3D-briller.

I videoen viser de canadiske forskere, hvad den nye, bøjelige smartphone kan. Skærmen gør, at man kan se stereoskopiske dybdebilleder uden brug af 3D-briller. (Video: Human Media Lab)

I videoen viser de canadiske forskere, hvad den nye, bøjelige smartphone kan. Skærmen gør, at man kan se stereoskopiske dybdebilleder uden brug af 3D-briller. (Video: Human Media Lab)

Den teknologiske udvikling af smartphones har de seneste år ført til en smule hurtigere, smallere og mere lysstærke telefoner, men der er ikke sket noget banebrydende i lang tid.

Det bliver der lavet om på nu, hvor en gruppe forskere fra Canada har udviklet verdens første fleksible, holografiske smartphone, kaldet ’Holoflex’.

3D-skærmen gør, at flere personer kan kigge på det samme billede på skærmen og se det forskelligt, alt efter hvilken vinkel de ser billedet fra. Man får på den måde fornemmelsen af, at et rigtigt objekt stikker ud af skærmen – endda helt uden at bruge 3D-briller.

Læs også: 30% længere levetid til din smartphone

At flere mennesker kan se 3D-billedet på samme tid uden brug af 3D-briller gøres muligt af et display med 16.640 mikrolinser, der spreder lyset i flere retninger.

holoflex 3D skærm smartphone menneske

Videoopkald til vennerne vil sandsynligvis blive en meget mere levende oplevelse med Holoflex. Den dårlige billedopløsning gør dog, at 3D-telefonen ikke er klar til at ramme butikkerne endnu. (Foto: Human Media Lab)

»Holoflex tilbyder en fuldstændig ny måde at interagere med din smartphone på. Den tillader brille-fri interaktion med 3D-video og billeder på en brugervenlig måde,« siger Roel Vertegaal, hovedforfatter af studiet og professor på Queen’s University i Canada, ifølge techxplore.com.

Folk springer bogstaveligt talt ud af skærmen

Telefonen bruger også bøjnings-effekten på en måde, vi ikke har set før. Den bruger nemlig teknikken til at få folk til at interagere med det, skærmen viser, i en tredje dimension. Når man bøjer telefonen, kan man eksempelvis flytte et objekt i forgrunden tættere på et objekt i baggrunden.

Denne teknik kan bruges til mange forskellige ting. En af dem er at spille det populære spil Angry Birds. I videoen øverst kan du se, hvordan man ved at bøje skærmen kan trække en fugl tilbage, holde den i spænd og derefter fyre den af sted.

Læs også: Du kan redde miljøet med din smartphone

Om Holoflex

Holoflex har et 1920x1080 touchscreen display med navnet ’Flexible Organic Light Emitting Diode’ (FOLED).

Billeder gengives i 12-pixel brede, cirkulære blokke, der muliggør fuld visning af 3D-objektet fra en bestemt synsvinkel.

Derudover er telefonen også udstyret med en bøje-censor.

Noget andet, Holoflex kan bruges til, er at gøre videoopkald en del sjovere og mere indlevende.

»Ved at inkorporere et dybdekamera kan brugere foretage holografiske videoopkald med hinanden. Når man bøjer displayet, springer folk bogstaveligt talt ud af skærmen og kan endda se rundt om hinanden, da deres ansigter gengives korrekt fra enhver vinkel for enhver beskuer,« siger Roel Vertegaal ifølge techxplore.com.

Smartphonen kan lave modeller til 3D-print

En tredje ting, den nye telefon muliggør, er at redigere 3D-modeller, som kan bruges til 3D-print. Da telefonen er tredimensionel findes der nemlig ikke blot en x-akse og en y-akse – der er også en z-akse.

angry birds holoflex 3D telefon

Holoflex gør det blandt andet muligt at spille Angry Birds i 3D, hvor den bøjelige effekt tilføjer noget helt nyt til spiloplevelsen. (Foto: Human Media Lab)

Dette gør, at man kan redigere 3D-modellen ved at swipe rundt i x- og y-aksen, for derefter at presse displayet frem eller tilbage og bevæge modellen langs z-aksen.

Læs også: Smartphones slører grænsen mellem arbejde og fritid

Og hvad er så grunden til, at butikkerne ikke allerede er fyldt med denne vilde nytænkning af mobiltelefonen?

Skærmen har kun en opløsning på 160 x 104 pixels, hvilket gør billederne temmeligt grynede og uskarpe. Der er altså stadig et stykke vej endnu, før produktet bliver salgbart.

Men denne første udgave af Holoflex giver os en indikation af, hvor smartphones er på vej hen i fremtiden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.