7. klasse-elev har bestemt navnet på NASA's nye Mars-bil
Mars 2020 Vedholdenhed bil fartøj

Det netop navngivne fartøj bliver det femte, som NASA kommer til at lande på Mars. Både Kina, ESA og Rusland planlægger også at sende robot-kolleger til planeten. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Det netop navngivne fartøj bliver det femte, som NASA kommer til at lande på Mars. Både Kina, ESA og Rusland planlægger også at sende robot-kolleger til planeten. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

06 marts 2020

Verden har stemt og navnet er fundet.

'Perseverance' - eller 'Vedholdenhed' på dansk - er navnet på NASA's 2020 Mars-bil, som til sommer sendes af sted mod den røde planet.

Det skriver The New York Times.

I slutningen af januar skrev Videnskab.dk, at alle som have lyst til at stemme om navnet på den nye Mars-bil, kunne gøre det.

De ni navne-finalister var:
  • Endurance (Udholdenhed)
  • Tenacity (Ihærdighed)
  • Promise (Løfte)
  • Perseverance (Vedholdenhed)
  • Vision (Vision)
  • Clarity (Klarhed)
  • Ingenuity (Opfindsomhed)
  • Fortitude (Tapperhed)
  • Courage (Mod)

28.000 amerikanske skolebørn i alle aldre er blandt dem, som har indsendt bud på rum-robottens nye navn.

7. klasse-eleven Alexander Mather fra staten Virginia løb med sejren.

Den unge rum-entusiast gav ifølge The New York Times følgende begrundelse for navnet i et essay:

»Nysgerrighed, IndSigt, Gejst. Mulighed. Når man tænker over det, er alle navne på tidligere Mars-fartøj menneskelige kvaliteter. Vi er altid nysgerrige, og vi søger muligheder. Vi har gejst og indsigt til at udforske Månen, Mars, og hvad der ligger længere væk. Men hvis fartøjerne skal repræsentere vores kvaliteter som art, så har vi glemt den vigtigste. Vedholdenhed.«

Det kraftfulde navn er nu indgraveret på robotten, som sendes mod Mars til Juli.

Og Alexander Mather kan godt glæde sig. Han får lov at overvære opsendelsen i egen person på Kennedy Space Center i Florida, som en del af sin præmie.

Mars bil 2020 rover navn Perseverance

Her ses Alexander Mather. (Foto: Joseph Rebello/ NASA)

Vedholdenhed skal til Mars for – som den første - at indsamle mars-jord og andre prøver, som på sigt skal fragtes tilbage til Jorden til undersøgelse.

Bid godt fast i navnet, for du kommer sandsynligvis til at høre det mange gange i de kommende år.

Hvis ikke før, så når rumfartøjet (efter planen) planter sine metalliske larvefødder i det røde støv 18. februar 2021, skriver The New York Times.

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.