Gør vores sundhedsartikler bedre: Bliv testperson på nyt troværdighedsbarometer
Videnskab.dk har brug for din hjælp til at gøre vores artikler om sundhed troværdige og saglige. Derfor søger vi testpersoner til at udvikle et ’troværdighedsbarometer’ på vores nyheder.
troværdighed barometer testperson

Sundhedsstof, der eksempelvis blæser et museforsøg op til at være den nye kur mod kræft, giver falsk håb for mange patienter. Hos Videnskab.dk mener vi, at det skal være nemmere at skelne saglig forskning fra usaglig, men vi har brug for din hjælp. (Foto: Shutterstock).

Sundhedsstof, der eksempelvis blæser et museforsøg op til at være den nye kur mod kræft, giver falsk håb for mange patienter. Hos Videnskab.dk mener vi, at det skal være nemmere at skelne saglig forskning fra usaglig, men vi har brug for din hjælp. (Foto: Shutterstock).

Sidste år skrev Videnskab.dk en artikel, som introducerede et nyt tiltag, nemlig troværdighedsbarometeret, der skal gøre forskning i sundhed mere gennemsigtig for læseren.

Barometeret, der er under udvikling, skal eksempelvis give en indikation på, hvor stort et studie er, hvilke metoder der ligger bag, hvor forskningen er udgivet, og hvordan den er finansieret.

Altsammen faktorer, der påvirker, hvor alvorligt vi skal tage forskningen.

Men vi har brug for din hjælp til at teste det grafiske omkring troværdighedsbarometeret – hvordan fungerer det i praksis?

Sådan bliver du vores testperson

Testen udføres af forskere fra IT Universitetet og tager maksimum en time per person. Det hele foregår hos Videnskab.dk i Valby på Carl Jacobsens vej 16.

Hvis du er interesseret i at være testperson, skal du skrive til vores mail redaktion@videnskab.dk og angive følgende oplysninger:

  • Alder
  • Køn
  • Beskæftigelse
  • Hvor meget du bruger Videnskab.dk

Skriv også, hvilke af de nedenstående datoer du kan deltage:

  • 7. juni
  • 8. juni
  • 11. juni
  • 13. juni
  • 14. juni
  • 15. juni

Så melder vi hurtigt tilbage og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt som tak for din hjælp.

Derfor skal du melde dig

Indimellem læser vi artikler om forskning i sundhed, der er misvisende og ender med at gøre mere skade end gavn, som eksempelvis Ninka-sagen, HPV-vaccinen eller de mange sensationshistorier om årsager til kræft.

Derfor mener vi, at der er behov for tiltag som troværdighedsbarometeret til at øge kvaliteten af journalistikken, når det gælder sundhedsformidling:

»Tit bliver forskningsresultater gjort til sensationer, som ikke matcher den videnskab, der ligger til grund, blandt andet fordi det kan være svært for forudsætningsløse læsere og journalister at afkode budskaber i videnskab eller pressemeddelelser fra universiteter,« sagde Peter Hyldgård, der er udviklingschef på Videnskab.dk, i en artikel fra december 2017.

Troværdighedsbarometeret skal give læseren indblik i, hvad der ligger til grund for forskningsresultater, hvilket gør det lettere at vurdere, om resultatet er troværdigt.

Google har da også valgt at støtte initiativet med over 350.000 kroner, og vi glæder os meget til at udvikle troværdighedsbarometeret færdigt sammen med dig.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.