Giga-batteri med flydende luft og nem vej til flere bier er to af ugens bedste nyheder
Vi har samlet en række af ugens konstruktive nyheder fra forskningens verden til dig i artiklen her. Det er både pip fra egen andedam og fra den store verden.
Grønenergi

Få et overblik over ugens konstruktive nyheder (Foto: Shutterstuck).

Få et overblik over ugens konstruktive nyheder (Foto: Shutterstuck).

Store projekter om vedvarende energi, medbestemmelse i grøn forskning og din helt egen corona-krog. 

Der er en perlerække af konstruktive nyheder, som vi hver uge samler op på i vores Facebook-gruppe Red Verden, og som vi selvfølgelig også gerne vil dele med alle vores læsere - også her på hjemmesiden. 

Videnskab.dk's tema og Facebook-gruppe 'Red verden' er et projekt, der har til formål at servere konstruktive historier om, hvordan du og politikerne med forskningsbaseret viden i hånden kan bidrage til en bedre verden - både for klimaet, naturen og mennesker.

Men selv om vi gerne selv ville producere alle de konstruktive artikler, så er det næppe ladsiggørligt. Det betyder imidlertid ikke, at I skal snydes for, hvad der sker ude i verden.

Derfor er vi begyndt at lave en kort overflyvning af det mest interessante, vi har spottet i medielandskabet:

  • Vidste du eksempelvis, at den engelske regering har smidt 80 millioner kroner i et stort anlæg, der skal lagre vedvarende energi i verdens største batteri med flydende luft? Det er The Guardian, der skriver, at man vil bruge overskydende energi (når sol og vind boltrer sig) til at komprimere luft til en væske. På dage uden vind og sol skal væsken igen omdannes til en gas, som kan drive en turbine og give strøm til 200.000 hjem i 5 timer. Du kan læse hele artiklen hos The Guardian. 
     
  • Vil du også være med til at bestemme, hvad der skal forskes i? EU giver formentlig halvanden milliard kroner til forskning i vores vandmiljø, om vi så taler hav eller ferskvand. Det er meningen, at alle danskere skal have mulighed for at fortælle, hvad de synes, forskerne skal undersøge. Læs, hvordan du kan deltage, via Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.
     
  • For første gang har forskere vist, at flere træer i nærheden af landbrug, samt marker med flere afgrøder end én, både fordobler antallet af bestøvere og giver flere bestøvede afgrøder. I et forsøg talte forskere fra University of Reading i England dobbelt så mange bier og svirrefluer ved såkaldt agroskovbrug sammenlignet med landbrug uden træer eller med kun én afgrøde. Visse steder var mængden af bi-arter hele 10 gange højere, fortæller forskerne i en pressemeddelelse. Du kan læse hele pressemeddelelsen på Phys.org.

  • Hvordan lyder det med en coronakrog? Studerende på Syddansk Universitet har opfundet en såkaldt corona-krog, som kan 3D-printes. Med den ved hånden behøver du ikke røre ved dørhåndtag, der jo potentielt kan være en smittekilde. Du sætter bare krogen på håndtaget og vupti - åben dør uden coronavirus på hænderne. Det har vi skrevet om her på Videnskab.dk. 
Artikler om sol- og  vindenergi

En af de bæredygtige teknologier, der optager medlemmerne i Red Verden-gruppen, er sol- og vindenergi. ​Vi har samlet nogle artikler fra vores pen, som gør dig klogere på, hvor vi står med sol- og vindenergi: 

Facebookgruppen Red Verden har fokus på løsninger

Du kan læse mange flere råd og nyheder – og baggrunden for dem – i Facebook-gruppen, hvor de diskuteres flittigt af medlemmerne. 

Gruppen har fokus på løsninger på verdens store problemer med afsæt i videnskab.

Du kan finde gode råd til meget andet end vedvarende energi og forskning i bestemte afgrøder. 

Derudover få medlemmerne en oversigt over noget af al den gode forskning i verden en gang om ugen, som fokuserer på løsninger og bringer Jorden et skridt nærmere en bæredygtig fremtid og grøn omstilling. 

Du kan i det seneste opslag læse mere om tiltag, der gerne skal gavne landbruget og biodiversiteten. 

Derudover gør medlemmerne hinanden klogere på, hvad det nye klimaudspil reelt betyder for den grønne omstilling.  

Meld dig ind i gruppen her, og slut dig til over 5.000 andre danskere, som vil være med til at skabe en bedre verden.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk