Gennembrud: Mand med overskåret rygmarv går igen takket været implantat

Et genoptræningsforsøg med den nye teknologi. (Billede: BBC)

Et genoptræningsforsøg med den nye teknologi. (Billede: BBC)

Kilde: 
08 februar 2022

Lægen må have været sikker i sin sag, da han fortalte italienske Michel Roccati, at han aldrig ville kunne gå igen.

En motorcykelulykke kort tid forinden havde revet Michel Roccatis rygmarv midt over, så der ingen forbindelse var mellem nerverne i hans ryg og ben.

Men efter fem år og med hjælp fra et højteknologisk implantat på sin rygsøjle kan Michel Roccati nu bevæge sig frit rundt på sine to ben - som den første i verden efter så alvorlig en rygskade.

Det skriver BBC.

Michel Roccati er 1 af 9 forsøgspersoner, som prøver den nye teknologi, hvor et elektronisk implantat, som kan sende og forstærke signaler mellem de ødelagt nerver, indopereres på rygsøjlen.

Forskerne bag forsøget understreger, at implantatet ikke er noget mirakelmiddel mod rygmarvsskader. Teknologien i implantatet er for kompleks til, at det kan blive brugt til hverdag, så Michel Roccati og de andre forsøgspersoner har kun adgang til den på laboratoriet.

Men her gør han flittig brug af teknologien, som hjælper ham med at genoptræne de dele af hans krop, der ellers har været sygnet hen grundet inaktivitet.

»Jeg kan stå, jeg kan gå hvor jeg vil, jeg kan gå op af trapperne - det er næsten et normalt liv,« deler Michel Roccati med BBC.

Og helbredsgevinsten ved den ekstra bevægelse lader til at være enorm.

En af de andre forsøgspersoner, som har været lam siden en ulykke i 2010, oplevede så stort et opsving i sit helbred, at han siden forsøgets start er blevet far til en datter - noget, der ifølge BBC ikke var muligt før.

Forsøgsdeltager David M’zee har fået noget førlighed tilbage i benene takket være genoptræning med implantatet. Hans skade var ikke så voldsom som Michel Roccatis, så han er ikke afhængig af implantatet i samme grad for at kunne bevæge sig. For David M’zee har genoptræningen været så effektivt, at han har kunne få en datter med sin kæreste, som han går ture med, og endda kitesurfe. (Video: BBC)

Ram Hariharan, som forsker i rygmarvsskader, og som ikke har været involveret i forsøget, roser forskernes arbejde.

»De har udrettet noget, som aldrig er blevet gjort før,« fortæller Ram Hariharan, som er overlæge ved Northern General Hospital i den engelske by Sheffield, til BBC.

Han er dog ikke klar til at kaste sig 100 procent bag behandlingen endnu.

»Vi skal bruge flere patienter for at vise, at den [behandlingen, red.] først og fremmest er sikker, og at den kan forbedre deres liv betydeligt. Først derefter kan det gå videre.«

Forsøgets resultater er blevet udgivet i et studie i tidsskriftet Nature Medicine.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.