Gemt i 50 år: NASA er klar til at undersøge hidtil urørte måneprøver
Kilde: 
14 marts 2019

Knap 400 kilo månesten, kerneprøver og sand har ligget urørt og gemt i 50 år. Nu skal de for første gang tages frem i lyset og undersøges. Det skriver New York Times.

Nogle prøver har været frosset ned, mens andre har været opbevaret i helium.

Måneprøverne blev indsamlet, da Apollo-rumskibet var på ekspedition på Månen i 1969 til 1972. Her indsamlede man mange kilo månesten, og langt de fleste af dem blev undersøgt dengang.

LÆS OGSÅ: Har der været liv på Månen?

NASA besluttede dog, at der skulle gemmes nogle prøver, så de kunne blive undersøgt i fremtiden, når teknologien havde udviklet sig og var blevet forfinet. Og det er altså nu. 

»Den teknologi, vi havde til rådighed i 1960'erne og 1970'erne, var ikke i stand til at gøre det samme, som vi kan i dag,« siger Jessica Barnes til New York Times.

Hun er astronom og skal lede det team ved University of Arizonas Lunar and Planetary Laboratory, som skal undersøge de gamle måneprøver. I alt er der ni teams fra forskellige universiteter, som skal bidrage til undersøgelserne. 

LÆS OGSÅ: Kineserne besøger Månens bagside

Hun påpeger, at detaljegraden i nutidens teknologi er afgørende for, at man nu vælger at åbne låget til de gamle månesten:

»I dag kan vi undersøge et mineral på en sådan måde, at vi kan komme helt ned i detaljerne, så langt ned som bredden af et menneskes hårstrå.«

Undersøgelserne skal efter planen finde sted senere i 2019. 

LÆS OGSÅ: Julerejsen til Månen: Flyv med 50 år tilbage i tiden til Apollo 8-missionen

LÆS OGSÅ: Rumfartøj tager billede af Jorden og Månen fra 114 millioner kilometers afstand

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.