Vild plan for at udrydde malariamyg får millioner af Bill Gates
Kilde: 
25 juni 2018

Bill og Melinda Gates præsenterer det nyeste våben i kampen mod malaria: En genmodificeret myg, der kan udslette malariamyg.

Det skriver Business Insider.

Det velhavende par har doneret 4,1 mio dollars til selskabet Oxitec, der er et firma opstået på baggrund af forskning ved Oxford University, og som specialiserer sig i genmodificerede myg. 

Selskabet vil genmodificere en 'selvudslettende myg'.

Planen er at sætte genmodificerede hanner ud i det fri, hvor det kun er hunmyg, der stikker.

Når de genmodificerede hanner parrer sig med malariabærende hunner, vil den nye generation være programmerede til at dø, før de er store nok til at stikke.

På den måde kan de genmodificerede myg blive ved med at sprede deres selvudslettende gener i op til 10 generationer, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Man anslår, at myg står bag 830.000 dødsfald hvert år. Mere end 440.000 af dem skyldes malaria.

Sygdommen er på fremmarch efter årtiers tilbagegang. Forskere er især bekymrede over nye former for malaria, der udvikler resistens overfor medicin.

Genmodificerede myg er tidligere blevet brugt til at bekæmpe Zika og gul feber, og der forskes mange steder i lignende teknologier.

Du kan læse mere om teknologien og mulige problemer med den i artiklen 'Gene drive: Forskere vil udslette malaria med kontroversiel teknologi'.

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.